Доступність посилання

ТОП новини

Беруть під сумнів прозорість майна впливового депутата Сейму Литви


Беруть під сумнів прозорість майна впливового депутата Сейму Литви

Вільнюс, 18 січня 2001 — Славетний в Литві журналіст одного з приватних литовських телеканалів Вітаутас Матулявічюс, який вже понад десять років безжалісно критикує представників будь-якої правлячої партії чи коаліції, вже пару місяців обвинувачує депутата Сейму Литви Віктора Успаских в тому, що той торгує в Литві газом тощо через офшорні фірми і не платить податки державі. Депутат Успаских на одній з пресконференцій обізвав тележурналіста агентом КДБ.

Успаских є головою парламентського комітету по економіці, мільйонером, який офіційно декларував, що володіє майном в 60 млн. літів, або 15 млн. доларів США. Ще десять чи п'ятнадцять років тому Успаских був зварником чи електриком. Тепер він є вливовою фігурою на литовській політичній сцені, членом фракції соціал-лібералів, представником правлячої коаліції соціал-демократів і соціал-лібералів. Його ще вважають владарем кєдайняйського повіту, одного з 44 повітів в Литві, де він володіє магазинами, пресою, фабрикою маринованих огірків тощо. Самий повіт Кєдайняй називають "столицею огірків".

Інший приватний канал литовського телебачення, LNK, в одній сатиричній передачі зображає персонажа Віктора Огірких, в якому всі впізнають згаданого парламентаря-мільйонера Віктора Успаских. Завдоволений з безплатної реклами, спритний парламентар став випускати банки маринованих огірків зі своїм портретом, товар зветься "Добрий видок". Місяць тому парламентар навіть улаштував у Сеймі презентацію цього нового товару, де всіх угощав маринованими огірками "Добрий видок" і не тільки. Парламентський комітет по етиці і процедурам в понеділок вирішив, що парламентар Успаских, рекламуючи товар підприємства, яке фактично йому належить, порушив парламентську етику. Мільйонер був з тим незгідний. Він поки що всі обвинувачення бере на глум.

Голова комітету етики соціал-демократ Альгімантас Саламакінас заявив в четвер, що дії парламентаря Віктора Успаских становять собою загрозу для демократії в Литві, що в Литві почався процес, який паном Успаских вже здійснено в повіті Кєдайняй, де "один є паном, а всі інші є слугами". Парламентар Саламакінас також взяв під сумнів прозорість майна депутата-мільйонера Успаских.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG