Доступність посилання

ТОП новини

Перед Мiжнародним трибуналом у Гаазi у вiвторок має розпочатися процес колишньому президентовi Сербiї i Югославiї Слободану Мiлошевичу


Перед Мiжнародним трибуналом у Гаазi у вiвторок має розпочатися процес колишньому президентовi Сербiї i Югославiї Слободану Мiлошевичу

Бєлград, 11 лютого 2002 – Слободан Мiлошевич 1986 року став генеральним секретарем компартiї у Сербiї, згодом главою республiки й нарештi президентом Югославiї. Пiд час його влади Сербiя вела чотири вiйни i в кожнiй зазнала поразку. Колишнього президента заарештовано 1 квiтня минулого року, через три мiсяцi його видано Гаазькому трибуналовi. Мiлошевича судитимуть за злочини скоєнi сербськими силами й парамiлiтарними угрупованнями в Хорватiї, Боснiї й Герцеговинi та у Косовi. Разом з ним звинувачено чотирьох його спiвробiтникiв: президента Сербiї Мiлана Милутiновича, колишнього заступника прем’єр-мiнiстра Миколу Шаїновича та колишнiх мiнiстрiв оборони Драголюба Ойданича й внутрiшнiх справ Влайка Стоїльковича. Прем’єр-мiнiстр Сербїi Зоран Джiнджич у недiлю заявив, що Трибуналовi буде видано усiх звинувачених за винятком Милутiновича поки той займає посаду керiвника республiки. Джiнджич вiдмовився уточнити чи звинувачених буде видано до кiнця березня, як вимагає Трибунал, чи пiзнiше. За його словами, це суто технiчна справа.

В суботу у Бєлградi протестувало кiлька тисяч прихильникiв Соцiалiстичної партiї, яку формально понинi очолює колишнiй президент. Вони звинуватили владу у зрадi нацiональних iнтересiв й закликали сербiв протистояти Заходовi. Прихильники Мiлошевича останнiм часом проводили широку кампанiю запевняючи громадскiсть, що гаазький процес спрямований проти сербського народу та, що держава, у разi якщо Мiлошевича буде засуджено, буде змушена сплачувати вiдшкодування сусiдним країнам. У зв’язку з цим сербський мiнiстр юстицiї Владан Батич зазначив, що в Гаазi судитимуть не сербський народ i державу, а лише Мiлошевича.

Сербська преса напередоднi процесу цiкавиться не так Мiлошевичем, як особами, якi будуть свiдчити проти нього. Посилаючися на достовiрнi джерела у Гаазi, масмедiа повiдомляють, що ключовим буде свiдчення колишнього полiцейського генерала Властимира Дьордєвича, який минулого року несподiвано покинув країну. Дьордєвич командував полiцейськими операцiями в Косовi, вiдтак i перепохованням лiквiдаваних албанцiв в масових могилах у Сербiї. Трибунал i бєлградська влада, як пише преса, обiцяли Дьордєвичу амнiстiю у разi якщо буде свiдчити про злочини. Бiльшiсть спiвробiтникiв екс-президента рiшучо заперечує твердження, що окремi з них готовi спiвпрацювати з Трибуналом.

Гаазький процес у Бєлградi називають процесом столiття. Експерти припускають, що вiн триватиме щонайменше два роки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG