Доступність посилання

ТОП новини

Багатьом німцям не подобається американська політика щодо Іраку


Багатьом німцям не подобається американська політика щодо Іраку

Прага, 19 лютого 2002 року - Повідомлення про те, що Сполучені Штати можливо готуються до воєнних дій проти Іраку, як до наступного кроку у боротьбі з тероризмом, стало предметом гострих дискусій у Німеччині. Суперечку роздмухали слова міністра закордонних справ Німеччини Йошки Фішера, який виступив з критикою Білого дому.

"Дотепер ніхто не надав мені доказів, що до терору, скоєного Осамою бін Ладеном, причетний режим Саддама Хусейна," – заявив цього тижня чільний німецький дипломат в інтерв‘ю тижневику "Шпігель." Спершу оглядачі думали, що це точка зору лише Фішера, відомого своїми миролюбними поглядами, але вже надійшло підтвердження, що це позиція офіційного Берліна. Такою є реакція німців на недавню заяву американського лідера Джорджа Буша, який зарахував Ірак, Іран та Північну Корею до так званої "вісі зла" у світі.

Коментатори в Німеччині розмірковують над тим, чи не відмовився уряд від своєї беззастережної підтримки антитерористичної кампанії загалом. Але сам канцлер відкидає такі припущення. Шредер заявив журналістам, що під час недавнього візиту до Вашингтона, американці запевнили його у тому, що не мають планів нападу на Ірак. А підстав не довіряти президентові США, за словами Шредера, немає.

Водночас канцлер каже, що Німеччина підтримує тиск на Саддама Хусейна – особливо через те, що з 98-го року він не допускає на територію Іраку спостерігачів ООН, які мали б перевірити чи має ця країна зброю масового знищення.

Німецькі оглядачі помічають і те, що Йошка Фішер це не перший європейський політик, який сумнівається у намірах американців. Є нарікання, що Сполучені Штати ставляться до союзників у Європі як до сателітів, і подібні закиди останнім часом прозвучали з вуст прем‘єра Іспанії Азнара, міністра закордонних справ Франції Ведріна та комісара Євросоюзу із закордонних справ Паттена.

І все ж у самій Німеччині антиамериканська заява міністра закордонних справ не сподобалася керівникам головної опозиційної партії – християнсько-демократичної. Вони кажуть, що його ліва риторика небезпечна для Німеччини. Але й тут немає повної єдності. Ще одна опозиційна партія у Німеччині - вільних демократів - також закликає американців утриматися від однобічних дій, без підтримки міжнародної коаліції. На цьому, зокрема, наголошує лідер цієї партії Гідо Вестервелле.

Іншими словами, уряд Німеччини постав перед дилемою. З одного боку, він передбачає багато проблем у разі збройних дій проти Іраку, включно з відсутністю дієвої опозиції в цій країні та загрозою ворожої реакції з боку ісламського світу. З іншого боку, Німеччина не хоче виглядати як країна, що потурає брутальному режимові заради стабільності. Вже зараз у Берліні звучать заклики провести парламентські дебати щодо політики стосовно Іраку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG