Доступність посилання

ТОП новини

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не виконує покладених на неї функцій


Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не виконує покладених на неї функцій

Київ, 27 лютого 2002 - На минулому тижні відбулося засідання Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на тему: “Національна рада і вибори”. Її провів голова цього органу Борис Холод. У роботі прес-конференції брали участь ще кілька членів Нацради. Радіо “Свобода” цікавило передусім висловлювання Бориса Холода на одному із засідань Центральної виборчої комісії. Упродовж шести днів я намагався узяти коментар Бориса Івановича. І це вдалося зробити тільки на прес-конференції, що говорить про відкритість і доступність цього важливого державного органу.

А висловився Борис Холод вельми цікаво. Він заявив, що Нацрада з питань телебачення і радіомовлення позбавлятиме ліцензій на мовлення українські радіо - і телекомпанії, якщо вони будуть транслювати в Україні підготовлені за кордоном агітаційні матеріали в кампанії з виборів нової Верховної Ради. Я запитав Бориса Холода, які закордонні засоби масової інформації він мав на увазі і чи Центральна виборча комісія вже зробила відповідні подання. Борис Холод зазначив: “Дійсно, центральна Виборча Комісія поставила таке питання Нацраді: чи контролює вона вимоги чинного законодавства щодо мовлення закордонних теле-радіо компаній в Україні під час виборів. Була отримана відповідь: так, контролює. Які можуть бути наслідки порушення законодавства цими компаніями? Відповідно до законодавства, дуже суворі. Які будуть результати дослідження таких порушень, ми оприлюднимо”.

Не менш цікаво і кваліфіковано відповів Борис Холод на репліку представника телерадіокомпанії “Київ” про те, що в голови Нацради залишилося 25 хвилин на виконання судового рішення про надання ТРК “Київ” ліцензії. Борис Іванович сказав, що в нього залишилося ще 47 років життя. А хтось з його колег додав з усією своєю професійністю і дотепністю: “так зозуля накувала”.

Я нагадав, що 21 лютого відзначався Міжнародний день рідної мови і запитав, чи проводиться моніторинг щодо порушення мовного законодавства, зокрема 9-ої статті закону “Про телебачення і радіомовлення”, і якщо так, то чи зроблено бодай одне подання на якогось порушника. Кілька голосів відповіли одним словом - “проводиться”, а Юрій Плаксюк скористався нагодою, щоб виступити, як, можливо, майбутній

народний депутат. Саме для таких представників роду людського демагогія показана. Ось послухайте цей геніальний зразок жанру: “Ми дякуємо шановній радіостанції , яка нагадала про таку визначну дату, і ми вітаємо всіх українців, росіян, татарів, євреїв, які сьогодні святкують день своєї мови і мають право вільно вийти на будь-який український канал радіо чи телебачення, щоб донести красу своєї мови”.

Ось така конкретна відповідь на конкретне запитання. Це зайвий раз свідчить, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не виконує покладених на неї функцій. Вона працює вкрай не професійно, а, іноді, й цинічно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG