Доступність посилання

ТОП новини

До кiнця березня Бєлград видасть Гаазькому трибуналовi кiлька осiб, яких звинувачують з воєнних злочинiв. Про це заявив югославський мiнiстр закордонних справ Ґоран Свiланович


До кiнця березня Бєлград видасть Гаазькому трибуналовi кiлька осiб, яких звинувачують з воєнних злочинiв. Про це заявив югославський мiнiстр закордонних справ Ґоран Свiланович

Бєлград, 8 березня 2002 – Календар невмолимий. Надання подальшої фiнансової допомоги Сербiї Конгрес Сполучених Штатiв зумовляє видачею до кiнця березня колишнiх урядовцiв, яких розшукує Гаазький трибунал. Мiнiстр Свiланович зазначив, що для Бєлграда немає iншого шляху крiм спiвробiтництва з Трибуналом.

У четвер ввечерi лiдери 17-ти партiй правлячої коалiцiї ухвалили проект закону про спiвробiтництво з Трибуналом. Проти нього проголосувала лише партiя президента Воїслава Коштунiци. На думку оглядачiв, закон iмовiрно не буде ухвалено, оскiльки проти нього виступають i чорногорськi депутати у союзному парламентi. Драголюб Мiчунович, голова парламентського Вiча громадян, заявив, що у разi вiдхилення законопроекту залишиться лише одна можливiсть – застосувати Статут Гаазького трибуналу. Нагадаємо, що екс-президента Слободана Мiлошевича торiк видано саме на пiдставi Статуту, ухваленого Радою безпеки ООН.

Бєлградськi масмедiа тим часом повiдомляють, що Служба безпеки пiдвищила рiвень цiлодобового нагляду над особами, яких розшукує Трибунал. Йдеться про групу найближчих спiвробiтникiв Мiлошевича. Найцiкавiшими на списку є колишнiй лiдер боснiйських сербiв Радован Караджич та генерал Ратко Младич, який в час вiйни очолював пiдроздiли боснiйських сербiв. Младич, як повiдомляють масмедiа, перебуває у Сербiї пiд захистом команди досвiдчених вiйськовослужбовцiв. Експерти попереджають, що його ув’язнення могло б призвести до кровопролиття.

Щодо Караджича, вiн переховується десь на пiвденному сходi Боснiї й Герцеговини. Пiсля недавньої невдалої акцiї його ув’язнення Караджич став свого роду iдолом в очах своїх землякiв та молодi у Сербiї. В минулу суботу вболiвальники бєлградських команд Червоної зiрки й Партизана протягом баскетбольного матчу постiйно вигукували гасла на пiдтримку “невловимого опришка”, як його називають. Вуличнi продавцi у столицi та iнших мiстах щодня продають сотнi майок, малюнкiв та iнших предметiв на яких зображено Караджича. У Бєлградi навiть засновано Комiтет по захисту колишнього лiдера боснiйських сербiв, який названо мiжнародним. Брати Караджича, бiзнесмени, якi перебувають у Сербiї, заявляють, що Радован герой та що вiн нiколи не здасться живим. Один з них ствердив, що американський переговорник Рiчард Холбрук своєчасно пообiцяв Караджичу, що його буде амнiстовано у разi якщо покине полiтичну дiяльнiсть. Величаючи Караджича та iнших звинувачених, прихильники колишнього режиму прагнуть довести, що сьогоднi при владi зрадники нацiональних iнтересiв, якi за жменю доларiв готовi продати, як кажуть, найбiльших сербських героїв. Кiнець березня наближається. Вимоги Гаазького трибуналу Дамокловим мечем висять над головою бєлградського уряду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG