Доступність посилання

ТОП новини

Про порушення виборчого законодавства стосовно кандидата в депутати по 97 Броварському округу


Про порушення виборчого законодавства стосовно кандидата в депутати по 97 Броварському округу

Київ, 20 березня 2002 – Днями під час показу визначених законом виступів на телебаченні кандидатів у народні депутати виборчого округу №97 керівництво Київської державної регіональної телерадіокомпанії порушило чинне виборче законодавство. Про це йдеться в заяві одного з кандидатів по цьому округу Юрія Бойка та його довіреної особи, народного депутата України Олени Бондаренко.

Настоятеля київського храму святих Бориса і Гліба Української автокефальної православної церкви отця Юрія Бойка виборчий блок “Наша Україна” висунув своїм кандидатом у мажоритарному 97-му окрузі з центром у районному центрі Київської області Бровари.

У призначений час він разом з довіреною особою приїхав, щоб використати надані йому законом 10 хвилин. З собою Юрій Бойко привіз відеокасету із записаним роликом тривалістю 5 хвилин 26 секунд – для того, щоб розбити свій виступ у прямому етері.

Представники телерадіокомпанії попросили продивитися попередньо касету, чи немає там якихось порушень. І виявилося – є. Головне порушення полягало в двох епізодах, в яких з’являвся лідер блоку “Наша Україна” Віктор Ющенко. Мовляв, тут присутня політична реклама.

Юрій Бойко продовжує:

“Виник конфлікт. Нам взагалі відмовляли надавати ефір з нашим роликом, але в результаті після довготривалих дебатів наш ролик дозволили надати в ефір, але , знову ж таки, в ньому було вирізано дві епізоди: перший – коли Віктор Андрійович Ющенко виходить із Кабміну в той час, коли він був звільнений і його вітали люди. Там не було жодних звернень, жодних агітацій, хоча це і є період агітації. Другий епізод – завершення фільму, де я з Віктором Андрійовичем Ющенко.

Цікаво, що напередодні інший кандидат у народні депутати у цьому самому окрузі на прізвище Пікало крутив свій ролик, де були епізоди з Віктором Ющенком. Всі, хто це бачив, подумали, що саме його висунула “Наша Україна”, хоча це зовсім не відповідає дійсності. Заскочена була і працівниця телерадіокомпанії.

Ось що сказав Юрій Бойко: “Заходить адміністратор і каже: ви від кого? Блок “Наша Україна”. Як? Вже вчора виступала людина, в якої в ролику був Віктор Ющенко. Я думала, що це “Наша Україна”. Після цього був страшенний скандал, на дівчину, напевно чинився тиск....”

У розмові зі мною Юрій Бойко сказав, що готує судовий позов проти Київської державної регіональної телерадіокомпанії.

Я звернувся за коментарем до генерального директора телерадіокомпанії Івана Кухаря. Він покликався на недавнє рішення Центральної виборчої комісії від 22 лютого цього року, яке ніби то забороняє подібні речі. Коли ж я запитав його про відеоматеріал іншого кандидата в депутати Пікала, пан Кухар визнав помилку, але сказав, що ту касету вони одержали ще до заборони. Коли я попросив у нього дозволу на запис, він відмовився, мовляв, у нього немає часу. При цьому, як мені здалося, Іван Кухар був напруженим і дещо нервовим. Нелегка-бо робота – порушувати чинне законодавство.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG