Доступність посилання

ТОП новини

Перспектива мирного врегулювання палестино-ізраїльського конфлікту - основна тема саміту Ліги арабських держав, що відбудеться у Бейруті


Перспектива мирного врегулювання палестино-ізраїльського конфлікту - основна тема саміту Ліги арабських держав, що відбудеться у Бейруті

Прага, 26 березня 2002 - Завтра у столиці Лівану розпочнеться дводенний саміт Ліги Арабських держав, на якому буде розглянуто план близькосхідного мирного врегулювання, що його запропонувала Саудівська Аравія. Міністри закордонних справ арабських країн уже підготували проект підсумкової резолюції саміту.

Керівник МЗС Лівану Махмуд Хаммуд заявив журналістам, що головною метою у підготовці проекту цієї резолюції було - продемонструвати солідарність арабських країн. «Ми не узгодили остаточно документи, ми визначили спільні ідеї», - зауважив він. За словами керівника МЗС Лівану, серед беззастережних положень – виведення ізраїльських військ із усіх арабських територій, окупованих в 1967 році, створення палестинської держави зі столицею в Єрусалимі та солідарність з арабським народом Палестини.

А Генеральний секретар Ліги арабських держав Амр Муса наголосив, що ініціатива Саудівської Аравії щодо мирного врегулювання близькосхідної проблеми, буде центральним пунктом порядку дня арабського саміту.

Керівникам арабських країн буде запропоновано проект звернення до Ізраїлю і його громадян схвалити мирні пропозиції, які дозволять євреям і арабам мирно співіснувати. У проекті підсумкового документа мовиться про: «звільнення» палестинських територій, сірійських Голанських висот і частини територій Південного Лівану, що й досі залишаються під окупацією Ізраїлю. Тобто йдеться про повернення Ізраїлю до кордонів 1967 року. Окрім цього, мовиться, що Ізраїль повинен погодитися на створення незалежної палестинської держави на Західному Березі Йордану і в секторі Газу зі столицею в Єрусалимі.

В обмін на це, арабські держави готові взяти на себе наступні зобов’язання:

- вважати арабсько-ізраїльський конфлікт вичерпаним і погодитися на підписання договору про мир між Палестинською автономією й Ізраїлем; - домогтися встановлення миру в усьому реґіоні і установити нормальні взаємини з Ізраїлем.

Міністр закордонних справ Ізраїлю Шимон Перес загалом позитивно висловився щодо такої мирної ініціативи Саудівської Аравії, але заявив при цьому, що для її реалізації необхідні серйозні переговори. Водночас Перес зауважив, що в цього плану є серйозне слабке місце, у ньому не передбачено, з ким саме Ізраїль мав би вести переговори.

Тим часом, Прем’єр-міністр Ізраїлю Аріель Шарон у понеділок пізно увечері запропонував свій мирний план.

Перший етап плану, запропонованого Шароном, передбачає припинення протистояння і терористичних атак. Після цього мав би бути тривалий перехідний період. А вже третій етап – це підписання широкомасштабного мирного договору й проголошення офіційних заяв сторін про те, що палестинсько-ізраїльський конфлікт врегульовано. Так виглядає, що Аріель Шарон заочно запропонував лідерам арабських країн обговорити і його мирний план на саміті Ліги арабських держав

Й досі не відомо, чи зможе взяти участь у цьому саміті Глава Палестинської автономії Ясир Арафат, який уже четвертий місяць ізольований ізраїльськими військами в місті Рамаллах на Західному березі Йордану. Терміново проробляється варіант установлення телемосту, аби хоча б у такий спосіб Асир Арафат мав можливість хоча б зримо взяти участь у відкритті саміту і виступити перед його учасниками.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG