Доступність посилання

ТОП новини

Бейрутський самміт Ліги арабських країн


Бейрутський самміт Ліги арабських країн

Прага, 27 березня 2002 – Самміт лідерів країн Арабської ліги, який у середу відкрився в Бейруті, проходить без двох провідних арабських керівників – президента Єгипту Мубарака і короля Йорданії Абдулли, а також без палестинського лідера Арафата. Арабські лідери, за словами яких самміт мав стати подією історичною, обговорюють саудівські мирні пропозиції врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту.

Оглядачі вважають, що відсутність трьох згаданих арабських лідерів зводить значення самміту нанівець. Передусім обговорення палестинської проблеми без участі Арафата й палестинської делегації деякі учасники наради вважають неприйнятним. Після тривалих вагань Ізраїль дозволив Арафатові взяти участь у самміті, проте за умови, якщо той перед від’їздом підпише угоду про перемир’я. Протягом останніх кількох місяців ескалації конфлікту , тобто постійних терористичних атак палестинських екстремістів проти ізраїльського цивільного населення і відплатних акцій ізраїльських сил безпеки, ізраїльські власті тримали Арафата під домашнім арештом у Рамаллі на західному березі Йордану. Учора, тобто напередодні самміту, під тиском і на заклик ООН, Сполучених Штатів і країн Європейського союзу прем’єр-міністр Ізраїлю Шарон погодився на участь Арафата у бейрутському самміті, проте за умови, якщо палестинський лідер підпише угоду про перемир’я, яка по суті мала б стати зобов’язанням припинити терористичні акти. Згідно з цією умовою, Арафат не зміг би повернутися з Бейрута, якщо в його відсутність палестинські екстремісти влаштують чергові терористичні акти. Оглядачі підкреслюють при цьому, що протягом останніх місяців палестинський лідер втратив контроль над численними екстремістськими групами на палестинських територіях і поза їх, межами, тому він не зміг би гарантувати припинення терористичних атак. Арафат тим часом відмовився від поїздки до Бейрута, пояснивши це принизливими й неприйнятними умовами, які поставив Ізраїль.

Напередодні самміту від участі відмовився також президент Єгипту Мубарак на знак протесту проти ізраїльських обмежень щодо Арафата. А в середу, за кілька годин до відкриття наради від приїзду до Бейрута відмовився король Йорданії Абдулла, надіславши туди прем’єр-міністра. Попри відсутність згаданих арабських лідерів Сполучені Штати і європейські дипломати висловлюють сподівання, що учасники самміту ухвалять план врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту, запропонований саудівським коронним принцом Абдуллою. Згідно із цим планом, арабські країни визнають Ізраїль і нормалізують з ним взаємини в обмін за виведення ізраїльських сил із палестинських територій і забезпечення передумов для створення палестинської держави. Керівництво Шарона, хоча у принципі приймає саудівські мирні пропозиції, вимагає ширших гарантій безпеки Ізраїлю і негайного припинення терористичних актів із боку палестинських екстремістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG