Доступність посилання

ТОП новини

На відміну від проарабських настроїв у європейських країнах, американці здебільшого підтримують Ізраїль


На відміну від проарабських настроїв у європейських країнах, американці здебільшого підтримують Ізраїль

Нью-Йорк, 10 квітня 2002 – Згідно з останніми опитуваннями громадської думки, понад 60% американців уважають дії ізраїльських військ на палестинських територіях виправданими. 73% погоджуються з президентом Джорджем Бушем, який назвав палестинського лідера Арафата “брехуном”, який порушує всі свої обіцянки.

У Вашінгтоні Білий Дім закликає Ізраїль відвести війська з Західного берега ріки Йордан. Тут, у Нью-Йорку, на площі Дага Хамаршельда, перед Організацією Об’єднаних Націй відбулася масова демонстрація на захист Ізраїлю. Виступаючи на мітингу, сенатор Чарлз Шумер сказав, що Сполучені Штати були й залишаються найближчим союзником та приятелем єврейської держави.

Тим часом на протилежному боці Першої Авеню, у штаб-квартирі ООН, зростає стурбованість тим, що конфлікт може розширитися й охопити інші країни. Зокрема побоюються, що у війну втягнеться Сірія, бо з території Лівану, де стоїть тридцятитисячне сірійське військо, терористи організації Хезболла обстрілюють північний прикордонний район Ізраїлю.

За словами сенатора Шумера, коли собака кусає людину, то людина карає не собаку, а господаря. Тобто Ізраїль може покарати Сірію.

Зі свого боку, арабські країни вимагають, щоб Рада Безпеки ухвалила спеціальну резолюцію, яку вони визначають як каральну. Документ мав би дозволити застосування економічних санкцій щодо Ізраїлю і відрядження міжнародних миротворчих сил для захисту палестинців.

Одначе, подібна резолюція не має жодних шансів у Раді Безпеки, де Сполучені Штати можуть заблокувати її, наклавши своє вето. Американський представник в ООН Джон Нигропонте заявив, що Рада Безпеки вже й без того перенасичена резолюціями.

Але антиізраїльські настрої в Організації Об’єднаних Націй, яка завжди була наставлена негативно до єврейської держави, нині значно посилилися. Цьому, очевидно, сприяють щоденні телевізійні репортажі про бойові дії ізраїльської армії. Туреччина закликає “повернути танки додому”. Ірландія каже, що не можна називати миром руйнування міст.

На що ізраїльський представник Єгуда Ланкрі відзначив, що чомусь майже ніхто не засуджує дії палестинських самогубців-бомбовиків і не згадує, що палестинська адміністрація виплачує премії родинам загиблих терористів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG