Доступність посилання

ТОП новини

«Розкривши шпальти газет цього понеділка, - передало в новинах бельгійське національне радіо ВРТ, - більшість бельгійців були шоковані результатами першого туру президентських виборів у Франції»


«Розкривши шпальти газет цього понеділка, - передало в новинах бельгійське національне радіо ВРТ, - більшість бельгійців були шоковані результатами першого туру президентських виборів у Франції»

Брюссель, 22 квітня 2002 - Про те, що кількість голосів за відомого екстра –правого політика Ля Пена, котрого західна преса називає “расистом і неофашистом” лише на мізер відстала від кількості голосів республіканця Жака Ширака не могли передбачити навіть найдосвідченіші європейські експерти.

Детальніше про реакцію бельгійців та представників євроустанов на перше коло президентських виборів у Франції розповідаємо.

Сподіваючись почути реакцію Європейської Комісії, щодо перебігу президентських змагань між екстремістом Ля Пеном і республіканцем Жаком Шираком, в залі для прес – конференцій зібралось стільки журналістів ,що ніде було яблуку впасти. Однак речник Єврокомісії Джонатан Фол спробував відмахнутись від пнрискіпливих репортерів, заявивши, що парламентські вибори в окремих , хоч і країнах – членах ЄС , керівництво Євросоюзу коментувати не уповноважене – це внутрішні справи Франції, Але при цьому речник додав, що Франція відіграє надзвичайно важливу роль в житті ЄС.

Однак, коли брюссельському чиновнику нагадали , що два роки тому після перемоги ультраправих в Австрії європейські політики зчинили такий галас і залюбки давали коментарі, що це врешті решт зламало супротив речника Єврокомісії і він зазначив, що деяких провідних європейських політиків тривожить тенденція щодо нового забарвлення карти Європейського Союзу.

Дипломати кажуть, що ріст популярності екстреміста Ля Пена особливо тривожить канцлера Німеччини Герхарда Шредера , а також бельгійський політичний естеблішмент.

Бельгійський часопис “Хет латасте ньюз” наводить слова бельгійського міністра закордонних справ Луї Мішеля, який каже що такий неймовірний стр ибок популярності серед французів правого радикала може послужити негативним прецедентом і для інших країн, а ле шеф бельгійської дипломатії сподівакється, що в другому турі перемогу одержить його друг Жак Ширак.

Екс міністр внутрішніх справ Луіс Тобак в інтерв’ю для соціалістичної газети “Де морген” також сприйняв той факт, що Ля Пен наступає на п’яти Жака Ширака дуже негативно, зокрема в тому контексті що це ще дужче консолідує правих екстремістів Бельгії “Фламс блок”.

А тим часом сам голова “Фламс Блоку” Філіп де Вінтер спрямував Ля Пенові поздоровну телеграму, в якій побажав подальших успіхів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG