Доступність посилання

ТОП новини

Олександр Ткаченко: «Комуністи знайдуть спільну мову з “За єдину Україну”


Олександр Ткаченко: «Комуністи знайдуть спільну мову з “За єдину Україну”

Менше, ніж за 2 тижні розпочне роботу новообрана Верховна Рада України. За місяць, що минув після парламентських виборів, залишаються не з‘ясованими 2 найцікавіші запитання: чи матиме Верховна Рада більшість і хто очолить український парламент? З колишніми спікерами, колишніми колегами по виборчому блоку Соціалістичної і Селянської партій “За правду, за нагород, за Україну” на парламентських виборах 98 року - Олександром Морозом і Олександром Ткаченком спілкувався наш київський кореспондент Віктор Міняйло:

Олександр Ткаченко має великий досвід керівництва парламентом. 4 роки він був першим-заступником голови Верховної ради, яку тоді очолював Олександр Мороз. І ще два роки Олександр Ткаченко безпосередньо керував парламентом. Після того, як, так звана, “оксамитова революція”, у лютому двохтисячного року, позбавила його спікерського крісла, він перейшов до фракції Комуністичної партії і нині за її списком потрапив до парламенту. Я поцікавився думкою колишнього голови Верховної Ради України про перспективи парламенту четвертого скликання:

“Я думаю, що більшість буде ситуативна. Прийшли честолюбиві депутати до Верховної Ради: і “За нашу Україну”, і “За єдину Україну”. Я думаю, що вони один одному уступлять. Але, я вважаю, що ситуативна більшість за участю комуністів буде при обранні керівництва Верховної ради, при розподілі голів комітетів.

З ким швидше найдуть спільну мову комуністи: із “Нашою Україною”, чи з “За єдину Україну?

Думаю, що “За єдину Україну”.

На вашу думку, хто може очолити новий парламент?

Думаю, що головою Верховної Ради може бути лише той, хто уже був головою. Тому що, по своїй складності, нова людина такою Верховною Радою не зуміє управляти”.

Серед тих, хто уже був головою Верховної Ради – голова Соціалістичної партії України Олександр Мороз.

Я поставив йому аналогічні запитання:

«Я думаю більшість буде створена ситуативна відносно питань, що пов‘язані з формуванням керівних структур парламенту. А потім буде залежно від того, як розглядатимуться питання. Постійної більшості не буде. Вона може бути лише шантажем зігнана, так, як це було у 2000 році.»

Як ви ставитеся до думки, що Верховну Раду може очолити та людина, яка вже керувала парламентом?

«Це може бути. У нас у залі 4 особи, які раніше керували парламентом і знаходяться серед депутатів.»

Ще дві особи, які колись очолювали парламент - Леонід Кравчук і чинний спікер Іван Плющ. Перший президент України ніде не заявляв про бажання повернутися в спікерське крісло. А Іван Плющ уникає конкретної відповіді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG