Доступність посилання

ТОП новини

Ірак. Життя під санкціями - 2


Ірак. Життя під санкціями - 2

Багдад-Київ, 7 травня 2002 - Від Києва до Багдада – близько трьох годин безпосадочного перельоту. Але прямих рейсів у Багдад немає і бажаючим побувати в Іракові в основному доводиться добиратися в цю країну манівцями. Таким же зиґзаґоподібними виглядають і двосторонні відносини між Україною та Іраком, що вже одинадцять років живе під санкціями ООН. На цю тему – матеріал нашого кореспондента Сергій ЗГУРЦЯ, який відвідав Багдад.

Хоча Ірак і перебуває під санкціями ООН, насправді у цій країні можна заробляти гроші. Але в Багдаді мають справу лише з тими, хто може переконати, що той бізнес - ідейний. На міжнародній арені Багдад прагне розширити коло своїх прихильників і симпатиків. Призом для країн, що погоджуються на такі правила гри, якраз і є участь в економічних проектах в Іраку. Віце-президент українського товариства дружби з іракським народом «Маздар аль Хайат» Сергій Хоменко каже, що цю логіку у взаєминах з Іраком в Україні усвідомили не одразу, хоча багато підприємств в Іраку зроблені саме українцями.

Ірак у першу чергу підтримував економічні відносини між країнами, які підтримували Ірак у політичному плані. Найбільш надійними партнерами Іраку, перш за все, була Росія, Китай та Франція. Україна до кола цих країн не відносилася. Але останнім часом наша влада повернулася обличчям до Іраку. Було відкрито наше представництво в Іраку, сюди зачастішали делегації наших бізнесменів, політиків.

Ідеологія прихильників дружби України й Іраку проста. У її основі – переконаність, що у світі залишилося вже дуже мало місця, де є попит на українські товари й послуги. І ці ринки – не в Європі. І не в Америці. А у найближчі 5 років ємність іракського ринку для української продукції - за умови повного зняття ембарго на торгівлю з Іраком - може скласти $7,5 млрд. говорили мені українські бізнесмени, що приїхали робити справу в Ірак Проте поки з це лише слова. Бо лише дві структури мають в Іраку своє постійне представництво - це “Нафтогаз України”, та Східноукраїнська фінансово-промислова група “Монтелект”. Хоча російських компаній в Іраку представлено понад 100.

У 1999 р. товарообіг між Україною й Іраком склав трохи більше $13 млн. За підсумками 2001 р. – уже $300 млн. Звичайно, можна б сказати, що це плоди підписаної у жовтні 2000 р. міжурядової угоди між Україною й Іраком про торговельне, економічне, наукове й технічне співробітництво. Проте насправді це лише певна компенсація за окремі поличні рухи Києва. Зокрема, за те, що за участю представника України в ООН була прийнята резолюція про збільшення суми, на яку Ірак може закуповувати запасні частини й устаткування для відновлення своєї нафтової промисловості. Та за відкриття посольства Іраку в Україні. Але разом із тим - в неофіційних обставинах офіційні особи Іраку дуже стримане посміхаються, коли в них запитуєш про Україну. В Багдаді підрахували, що з української сторони вже змінилося 11 «відповідальних» за торгово-економічне співробітництво Іраком.

«Якщо хтось в Україні починає дружити з Іраком, те це ненадовго. А представники МЗС Іраку на умовах анонімності в розмовах стверджували, що Багдад розрахував на більше розуміння з боку Києва іракських проблем за часів недавнього головування України в Раді безпеки ООН. В урядових колах останнім часом почали розуміти, що цей ринок для нас, але ми оглядаємось в першу чергу на США і Великобританію, яка підтримує американців, і я думаю, що це єдине, що нас стримує» - вважає віце-президент українського товариства дружби з іракським народом «Маздар аль Хайат» Сергій Хоменко.

Щоправда, в Україні є політичні сили і підприємці, які намагаються вибудувати власну – більш радикальну, ніж офіційна – політику у стосунках із Багдадом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG