Доступність посилання

ТОП новини

До подальших економічних та політичних реформ закликали Україну учасники форуму, який у середу відбувся в Берліні


До подальших економічних та політичних реформ закликали Україну учасники форуму, який у середу відбувся в Берліні

Берлін, 22 травня 2002 - У конференції, присвяченій підсумкам виборів до Верховної Ради, взяла участь ціла низка відомих німецьких та українських політиків, експертів та журналістів.

Останнім часом увага до України в Німеччині помітно зросла. Після виборів до Верховної Ради у ФРН відбулося вже кілька семінарів та форумів, учасники яких спробували дати оцінку останнім політичним подіям в Україні. Вартим уваги є те, що семінари відбуваються на найрізноманітніших рівнях. Про ситуацію в Україні дискутують німецькі студенти, бізнесмени, політики. Про те, що німцям не байдуже, що відбувається в цій країні, свідчить і проведення форуму «Україна після парламентських виборів – підсумки та перспективи», який відбувся в середу в Берліні в міністерстві закордонних справ ФРН. Організаторами конференції виступили Німецько-український форум та Німецьке товариство східноєвропейських досліджень.

Відкрила конференцію колишній спікер бундестагу Зюссмут. У своїй промові вона висловила сподівання, що парламентські вибори стануть важливим імпульсом для подальшого розвитку країни і побажала українським депутатам якомога швидше обрати дієздатне керівництво Верховної Ради. Зюссмут закликала новообраний український парламент сприяти просуванню держави в напрямку демократичних та ринкових реформ. Серед учасників форуму були також віце-прем'єр-міністр України Семиноженко, держміністр зовнішньополітичного відомства Німеччини Цьопель, голова Німецько-українського форуму Кляйнерт, а також численні політологи, бізнесмени, журналісти.

Як зазначалося на берлінській конференції, проблеми з формуванням у Верховній Раді насправді дієздатної більшості свідчать, що Україна й надалі залишається на роздоріжжі. На думку німецьких політологів внутрішньополітична ситуація в Україні ускладнюється ще й тим, що з огляду на майбутні президентські вибори політичні лідери знову будуть більше зайняті собою, ніж розв'язанням накопичених проблем. Таке топтання на місці, як зазначали учасники форуму, може негативно вплинути на розвиток відносин із Заходом, який очікує від України відчутних результатів, а не лише гучних заяв.

Подібна думка пролунала і під час переговорів держміністра німецького зовнішньополітичного відомства Цьопеля з держсекретарем міністерства закордонних справ України Чалим. Так, Цьопель повідомив, що Німеччина розробляє спеціальну програму розбудови відносин із майбутніми сусідами Європейського союзу після його розширення, у тому числі й з Україною. Однак подальше зближення України з ЄС залежатиме в першу чергу від готовності до цього та бажання самої України, наголосив Цьопель.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG