Доступність посилання

ТОП новини

Інтернет-Майдан за 13 травня 2002


Інтернет-Майдан за 13 травня 2002

Київ, 13 травня 2002 - Після сніданку король вмостився на краю плоту, скинув шкарбани, закачав штани по коліна, опустив ноги у воду, прохолоди заради та запаливши люлечку став зубрити напам’ять “Ромео і Джульєтту”. Після того, як він вивчив свою роль, вони з герцогом за репетиції взялись на пару. Герцог вчив короля і заставляв його повторювати кожну репліку, зітхати, прикладати руку до серця і нарешті сказав, що виходить незле. “Тільки, - каже, - дарма ви ревете, мов бик: “Ромео!” Ви маєте казати ніжно і пристрасно: ось так: “Ро-ме-о!” Бо Джульєта, скромна мила дівчина, зовсім ще дитина, вона не може ревіти, як осел”. Всупереч Марк Твенівським героям ми з вами точно знаємо, що після вітчизняного дев’ятиденного, зі сповіданням усіх правил чаркування святкувального марафону зареве не тільки Джульєта. Сам ангел небесний, переплутавши перше та дев’яте травня з Паскою святою міг би тут дахом поїхати. Пиво розливане, поньчики з лоточків, радіопательні папи города з їх партизанськими “пєчурками” та “сініми платочками”, “батяня комбат” у виконанні жирного, нестерпно співучого мужичка з Расєї, “молодєж” з “дєвчонками”, пиво пляшкове, джин-тоніки, мурашник на Хрещатику, конфлікт поколінь, “нервові постукування пальцями по столу”, великі очі міліції, битком забитий гальюн Макдональдса, “воздушні шарікі”, “флажкі”, бідовий архангел над ворітьми в нікуди “незалежної площі”, скам’яніла сестра Либідь з браточками, імпровізовані парники з примарними помідорами, Україночка в панічній спробі суїциду на стовпі слави, козак Мамай у очах конченого ханиги розповзається навсебіч, модні шмотки Джульєтти, роззявлений рот маргінала... Свято. Блін. Три дивізії. Шалман. Бедлам. Столиця, пуп землі, батьківщина. Забитися в інтернет, заплющити очі, заткати вуха і, до потемніння в очах читати газету. Віктор Недоступ. Огляд віртуальної преси

“Міг-Ньюс” сповіщає, що у Харкові покладання квітів до меморіалу загиблим воїнам завершилося грандіозним, як на пенсійний масштаб, мордобойчиком. Чи то прапор український не сподобався, чи пісок посипався з перших нот державного гімну. Група ветеранів-комуністів, купка представників Всеукраїнського союзу радянських офіцерів, та “ячейка” комуністів-більшовиків почала дуркувати. Штовхалися, плювалися, вигукували матюки під час хвилини мовчання. Міліція не стерпіла такої антиеститики, за що й дістала порцію червоних “крєндєлєй” по фураньках. У відповідь на це вона ще більше не стерпіла і, вже конкретно та фізично, закликала буйних склеротиків до порядку. Дай лівим мітинг, так вони перетворять його на Бесарабку – розводить руками “Міг-Ньюс”.

У Києві, інформує “Форум”, день перемоги відбувся з плавним перетіканням у запеклі хатні бої без правил. Міліція здійснила аж 116 виїздів. М’якенькі київські мущинки по п’яні намагалися вразити своїх чорноротих жінок. Виявилися навіть і на це не здатними – міліція не зафіксувала жодного тяжкого або резонансного злочину. Синяки, банальні переломи, тяжке “безкультуріє” на вербальному рівні.

Тим часом довкола парламентського купола диміло щось до болю схоже на політичне життя. “Кореспондент-нет” подає прогноз депутата Олександра Турчинова. Найбільш імовірним головою президентської адміністрації цей політик бачить екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка – “батяню арлов бойових”. Середньостистичне вухо запросто впізнає орлячий голос на плівках майора Мельниченка. “Знаючи симпатії Леоніда Кучми та звичку ставити на посади не тих, хто заслуговує, а тих, хто довів свою відданість, я не виключаю, що Адміністрацію президента очолить Кравченко” - прогнозує Турчинов.

Сайт “Нового каналу” аналізує судову епопею Тимошенків. Нещодавно рішенням Києво-Святошинського суду визнано незаконними звинувачення, висунуті проти екс-віце-прем’єра Юлії Тимошенко та її чоловіка. Заступник генпрокурора Микола Обиход одразу заявив, що таке рішення суду не є правочинним.

“А що тоді чинне?” – замислився сайт акції “Україна без Кучми” “Майдан. Орг. Ю-ей” і відсалютував реплікою: “Наша мужня генпрокуратура грудьми (чи ще там чим) встала на захист законності, права, і перейняла на себе функції суду – інакше просто не вистачає клепки в голові, щоб ізолювати ворога №1 Юлію Тимошенко”. Кінець цитати. Сайт пропонує кардинальну реформу судової системи – замість верховного суду рішення має приймати один Микола Обиход, замість всіх судів України – один Баганець, а генпрокурором довічно призначити Потебенька – з родинним правом наслідування посади.

Новини з “Біг-миру” тим часом повідомляють, що до України прибувають міжнародні експерти з відмивання грошей. Якщо у Верховної Ради вистачить пороху прийняти закон про боротьбу з відмиванням - Україну випишуть з чорного списку. Не наважиться – буде й далі святкувати, танцювати, врочисто покладати вінки та плюватися на звуки державного гімну...

Віктор Недоступ в “Інтернет-майдан”.

Швейк не бачив у бригаді кадета Біглера, бо той уже понад дві години сидів у офіцерському ватеркльозеті. Кадет Біглер у таких місцях, можна сказати сміливо, ніколи не гаяв даремно часу, бо повторював усі битви хоробрих австро-угорських військ… Вже котрий раз смикаючи ланцюжком і слухаючи, як вода з гуркотом вивертається в унітаз, він, заплющивши очі уявляв собі рев битви., атаку кавалерії і гуркіт гармат. Цікаво, що уявляв би собі герой Ярослава Гашека, якби принагідно зазнайомився з офіційним інформаційним сервером українського Міністерства з питань надзвичайних ситуацій, або ж, на “крайняк” переслухав матеріал Сергія Грабовського.

Офіційний інформаційний сервер Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи www.mns.gov.ua за майже два роки свого існування приваблює все нових відвідувачів. І це зрозуміло. Адже в ньому міститься чимало цікавої і корисної інформації – як суто спеціального, так і більш загального характеру. Від порад, як діяти у разі розлиття ртуті до характеристик їстівних та отруйних грибів. Від інформаційно-аналітичної довідки щодо надзвичайних ситуацій за минулу добу до прогнозу погоди на добу поточну. І навіть побудований на астрофізичних і геомагнітних чинниках прогноз природних і техногенних катастроф на травень, зроблений відомою дослідницею Еммою Несмянович, за яким небезпечні періоди у поточному місяці – від 2-го до 5-го, від 13-го до 16-го, 20-го та від 26-го до 28-го.

На відміну від інших інформаційних серверів, які належать владним структурам, інформація на цьому сервері більш-менш постійно оновлюється. Хоча, очевидно, внаслідок десятиденних святкувань на початку травня, інформаційно-аналітична довідка представляє події, які відбулися у березні; березневим є й останнє число щомісячника “Надзвичайна ситуація”.

Тим прикрішими на загалом позитивному тлі виглядають, скажімо, відсутність проанонсованого на серверу графіку прийому громадян керівництвом Міністерства з питань надзвичайних ситуацій чи завершення фотогалереї серверу січнем цього року. А от міжнародна діяльність міністерства, якщо вірити серверу, успішно закінчилася якраз перед Новим роком.

Але все ж таки за неповні два роки роботи на цей сервер завітало майже 120 тисяч відвідувачів. Непогано для офіційного Інтернет-проекту.

Сергій Грабовський

- Ви дуже намучились, поки розбили мармурову дошку? – З цікавістю запитав Швейк... Чи розтрощили з одного маху? - З одного маху відповів інтелігентний пан. - Тоді вам каюк, - меланхолійно промовив Швейк. Вам доведуть, що ви наполегливо вправлялися в цьому. А кава незнайомого пана в яку ви плюнули, була без рому, чи з ромом? – І не чекаючи на відповідь пояснив: - Якщо з ромом, то це гірше, бо дорожче. На суді все підраховують, зводять докупи, щоб потім натягти бодай на серйозний злочин. - На суді... – Збентежено прошепотів поважний батько родини і, похнюпивши голову, поринув у той неприємний стан, коли, як кажуть, людину жеруть докори сумління.

Хто його знає, може той пан з роману Гашека був би значно спокійніший, коли б знав про загальний правовий сайт “юридичних клінік”, презентація якого відбулась нещодавно у Києві. Йому б пояснили, що “Юридичні клініки” об’єднують молодих працівників та студентів юридичних вузів з метою надання безкоштовної правової допомоги малозабезпеченим верствам населення. Решта інформації в матеріалі Миколи Закалюжного.

Нині у різних містах України: в Сімферополі, Донецьку, Запоріжжі, Дніпропетровську, Миколаєві, Одесі, Чернігові, Києві, Рівному, Луцьку, Львові, Ужгороді та Івано-Франківську працює 19 юридичних консультацій, або ж як вони ще інакше називаються “юридичних клінік”. У них молоді юристи, студенти - надають безкоштовну правову допомогу соціально незахищеним верствам населення. Не секрет що більшість громадян не звертається до юристів саме через брак коштів і тому така доброчинна правова допомога є досить доречною. Вона стала можливою завдяки підтримці Міжнародного фонду “Відродження”. Однак наявні сили і можливості молодих юристів стануть більшими завдяки відкриттю загального правового веб-сайту юридичних клінік України. Говорить автор і розробник глобального веб-сайту Олександр Заїкін.

Дотепер юридичні клініки недостатньо використовували можливості глобальної комп’ютерної мережі Інтернет. Створений загальний правовий сайт крім усього спростить співпрацю між клініками, забезпечить їх актуальною інформацією, допоможе вирішити багато інших проблем, пов’язаних із систиматизацією юридичної інформації. Вона стане доступнішою, а робота більш ефективною, швидкою та результативною.

Микола Закалюжний, в Інтернет-майдан.

Судові лікарі – стерви, - відізвався невеличкий скоцюрблений чоловічок. Нещодавно на моїй луці випадково викопали якийсь кістяк, і судові лікарі заявили, ніби той чоловік сконав від удару по голові якимсь тупим предметом сорок років тому, а мені тридцять вісім, проте мене посадили, хоч я маю і метрику і копію з церковної книги, і посвідчення на право проживання... Історія з персонажем Гашека є дуже подібною до того, що трапилось з аргентинським футболістом українського походження Дієго Климовичем та його колегами Кампсом, Чатруком та Кметем. Восени минулого року вони висловили бажання виступати за національну збірну своєї історичної Батьківщини. Однак ні метрики, ні копії з церковної книги жодного враження на керівництво українським футболом не справили. Начальники вітчизняного спорту номер 1 прикинулись сліпо-глухо-німими. Детальніше про це розповідає спортивний оглядач “Радіо Свобода” Геннадій Мороз.

Нині, той таки Дієго Фернандо Климович став справжнім лідером далеко не останнього клубу німецької бундесліги —Вольфсбурга. В останніх десяти матчах цей нападаючий, дід якого народився у Львові, забив 10 голів. Чим одразу привернув до себе увагу... Але не українських футбольних чиновників, а керівництво збірної Польщі — учасника майбутньої світової першості. Поляки мотивують свій інтерес тим, що батьки талановитого футболіста свого часу проживали на території довоєнної Польщі. Запахло акцією Вісла. Уряд країни готовий у триденний термін надати Климовичу польське громадянство. Тим часом, сам футболіст до останнього заявляв, що у нього в серці лише дві країни—його батьківщина—Аргентина та батьківщина його предків—Україна. Українська сторона продовжувала зверхньо спостерігати, не опускаючись до відповіді якомусь там Климовичу.

А далі футболістові запропонувала одягти футболку своєї національної збірної ще одна європейська країна—Еспанія. Виявляється, свого часу гравець, виступаючи за один із клубів цієї країни, отримав еспанський паспорт. Українській збірній Дієго Климович знову не потрібний. Хтось із чиновників від футболу бовкнув, що таких гравців у нас в кожному селі, як гною.

Чим закінчиться епопея з аргентинським українцем, невідомо. Сумнівно, що після численних відмов Климович все ж захоче виступати за команду України. Навіть якщо його дуже проситимуть. Хоч, навряд чи проситимуть. Кому потрібна людина, народжена вільною і вихована у вільному суспільстві? Якою не можна маніпулювати і вкладати у вуста “всєобщій адабрямс” політики “рукаводства”. Один такий Климович може внести справжній розлад у чітко відлагоджену і вразливу структуру керівництва вітчизняним футболом. Та ще, чого доброго, унеможливить оту запліснявілу комсомольсько-партійну сутність нинішніх керманичів.

Геннадій Мороз для “Інтернет-майдану”.

Через Довлатова від спорту до освіти. “Зустріли ми якось з Грубіним страшного ханигу. Пригостили його шампанським. Ханига сказав:

- Третій раз в житті їх п’ю. Він був з шампанським на ви. Цей факт, крізь товстий шар життєвих незгод, вияляє нам людину тонку та освічену. Не спийся той ханига остаточно, мав би нині можливість зазнайомитись з міжнародною мережею шкіл “Інтернешенел хауз”, яка використовує Інтернет, як сучасний метод викладання іноземних мов.

Фельдкурат уголос рахував одержані запотиличники й радісно усміхався:

Це дуже добре впливає на шлунок – поліпшує травлення. Дайте мені разочок ще й по пиці. Щиро дякую, - вигукнув він, коли Швейк поквапився виконати його прохання, - я цілком задоволений. Розірвіть мені, будь ласка жилетку.

Він висловлював найрізноманітніші побажання. Хотів, щоб Швейк звихнув йому ногу, трохи придушив, обрізав нігті і вирвав передні зуби. Потім прагнув мучеництва, домагаючись, щоб Швейк відірвав йому голову і в мішку кинув її до Влтави. Новодячи цей шматочок з великого Гашека я закликаю вас подібно до фельдкурата Отто Каца висловлювати свої побажання до наших програм загалом та до “Інтернет-майдану” зокрема. Пишіть. Заходьте.

Всього вам доброго. Зустрінемось через тиждень. Андрій Охрімович. “Радіо Свобода”. Київ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG