Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Верховна Рада обрала голів комітетів. Позиції Нашої України


Прямий Ефір: Верховна Рада обрала голів комітетів. Позиції Нашої України

Прага-Київ, 7 червня 2002

Ведучі: Ольга Буряк та Віктор Міняйло

Гості студії: голова комітету з питань промислової політики і підприємництва Юрій Єхануров та голова бюджетного комітету Петро Порошенко

Ольга Буряк

Доброго вечора, панове! Вечірня Свобода вітає вас з новими посадами, бажає вам цікавої роботи й успішного втілення вашого досвіду. Ну, а ми хочемо запропонувати наших слухачам коротенько ознайомитися з новими призначеннями у Верховній Раді, а далі поговоримо про економічні прогнози.

Коротко про тих, хто очолив головні комітети – вам розповість Надія Степула.

Надія Степула

Ухваливши постанову про обрання голів і перших заступників голів Комітетів Верховної Ради, народні обранці зрушили з місця камінь спотикання, який досі стопорив роботу парламенту. Головами ключових комітетів обрані: з питань бюджету – Петро Дорошенко («Наша Україна»), фінансів і банківської діяльності – Сергій Буряк («Єдина України»), ПЕК – Андрій Клюєв («Єдина Україна»), будівництва й транспорту – Валерій Пустовойтенко («Єдина Україна»), боротьби з корупцією – Володимир Стретович («Наша Україна»),промислової політики – Юрій Єхануров («Наша Україна»), національної безпеки й оборони – Георгій Крючков (КПУ), правової політики – Василь Онопенко (БЮТ), економічної політики – Станіслав Губенко (КПУ), у закордонних справах – Дмитро Табачник («Єдина Україна»), з питань європейської інтеграції – Борис Тарасюк («Наша Україна»), прав людини - Геннадій Удовенко («Наша Україна»), свободи слова – Микола Томенко («Наша Україна»), культури і духовності – Лесь Танюк («Наша Україна»).Головою спеціальної контрольної комісії парламенту з питань приватизації обрано Валентину Семенюк (соцпартія).

Розподіл комітетів досить несподіваний. Опозиція небагато дістала. Віктор Ющенко отримав мало не ключовий елемент впливу на уряд (бюджетний комітет, і декілька найважливіших інших очолили його соратники або прихильники) і на розвиток політичної ситуації у майбутньому – теж.

Чергового успіху досягла «донецька» груп, отримавши контроль над паливним комплексом і енергоресурсами.

Політологи, як, зокрема, О. Дергачов, вважають, що навіть, коли в питаннях політичних і буде протистояння, то в соціально-економічних – намічається співпраця.

Оцінка постанови парламенту неоднозначна – Юлія Тимошенко (БЮТ) назвала розподіл комітетів «брудним і негармонійним».

А, наприклад, Леонід Кравчук (СДПУ(О)) вважає, що найголовніше зараз – сформувати більшість, яка візьме на себе відповідальність за подальші процеси в країні.

Віктор Міняйло

Завершилася структуризація парламенту. Шановні гості, чи ви задоволені її результатами? Іншими словами, хто переміг, хто програв у цій суперечці, пане Єхануров?

Юрій Єхануров

Я не вважаю, що хтось переміг, чи програв. Іде подальша робота, і ми ні в якому разі не вважаємо, що вже закінчилася робота, оскільки не підписаний основний документ, тобто договір про розподіл, який відразу ініціювала «Наша Україна».

Мова йде про те, що повинні бути чесні результати виборів. Це означає, що «Наша Україна» має мати безпосередній вплив на формування уряду України.

Віктор Міняйло

Але ми зараз говоримо про комітети. Чому така суперечка була саме за бюджетний комітет? Наскільки відомо, на нього претендували і Віктор Ющенко, і Юлія Тимошенко. Віктор Ющенко віддав цей комітет вам, Петро Олексійович. Чи означає це, що він готує собі прем’єрський плацдарм?

Петро Порошенко

Я хотів би категорично заперечити, що хтось комусь щось віддав. Я впевнений у тому, що сьогодні черговий раз «Наша України» продемонструвала своє бажання стабілізувати ситуацію в країні, продемонструвати конструктивний настрій, налаштування на покращення ситуації у парламенті.

Це означає лише одне, що ми висунули жорстку умову й отримали гарантії з боку декількох парламентських фракцій, в тому числі, це стосується і Соціалістичної партії, і інших, щодо підписання угоди про спільні дії.

Я щиро скажу, що сьогодні позиція «Нашої України» абсолютно не полягає у тому, щоб обіймати якісь посади в парламенті. Сьогодні ми чітко визначили політичну мету приходу в парламент і створення коаліції для досягнення політичних перетворень у державі. Це є головна мета «Нашої України».

Надалі, для реалізації цієї мети, безумовно, потрібні певні владні повноваження, які на сьогоднішній день, внаслідок компромісу були досягнуті.

Ольга Буряк

Отже, іншими словами мета «Нашої України», все ж таки, формування уряду?

Петро Порошенко

Безумовно. Ми впевнені у тому, і за змістом угоди саме це є одною з складових угоди про спільні дії, де чітко зазначено, що право на висунення кандидатури на посаду прем’єр-міністра України належить фракції «Наша Україна».

Ми маємо визначити шлях до політичного балансу сил в Україні, тому що впевнені у тому, що в межах Верховної Ради відновити баланс влади є неможливим.

Також, я абсолютно не виключаю, що у разі, коли посаду прем’єр-міністра обійме представник «Нашої України», ми готові пожертвувати, в тому числі, і бюджетним комітетом, який повинна займати інша політична сила, яка буде контролювати дії у країні.

Ольга Буряк

І все ж таки, коли «Наша Україна» визначиться з кандидатурою?

Петро Єхануров

Я хотів би наголосити ось на чому. Під час дискусії у нас визначилося таке рішення, що у випадку, якщо не буде підписана угода, ми, голови комітетів підемо у відставку, тому що ми не зможемо тоді виконати усі зобов’язання, які будуть. Мова йде про те, що повинна бути підписана всеосяжна угода.

Віктор Міняйло

Але право висувати кандидатуру прем’єр-міністра за Конституцією належить, виключно, президентові. Чи були з ним якісь консультації?

Петро Порошенко

Лідер блоку «Наша Україна» Віктор Ющенко неодноразово мав зустрічі з Леонідом Даниловичем Кучмою і позиція президента була достатньо конструктивною, Він заявив, що готовий співпрацювати з усіма, без виключення, силами в парламенті, якщо коаліція, яка буде, фактично, мати більшість голосів у складі Верховної Ради, звернеться до нього з пропозицією щодо висунення кандидатури на посаду прем’єр-міністра. Він готовий цю пропозицію розглядати і конструктивно співпрацювати у цьому напрямку.

Я б хотів зараз відійти від конкретних прізвищ, оскільки, безумовно, висунення кандидатури є предмет компромісів, але те, що сьогодні право висунення цієї кандидатури повинно належати, згідно з угодою, «Нашій Україні»- це є та база, на якій ми сьогодні маємо переговори з більшістю політичних сил. Але ще раз скажу, давайте відійдемо від тривіального розподілу посад, тому що головна мета – це є запровадження пропорційної системи виборів, це є підвищення рівня демократизації у країні.

Ольга Буряк

Я хочу наголосити, що сьогодні уряд подав на розгляд Верховної Ради проект своєї програми до 2004-го року. Прем’єр-міністр Анатолій Кінах вважає, що парламент повинен одночасно розглянути цей документ і заслухати звіт його кабінету про нинішнє соціально-економічне становище. На жаль, ми не маємо тексту програми уряду, але прем`єр-міністр сказав, що наступного тижня, уряд і парламент мають вирішити низку важливих питань. Давайте про це послухаємо матеріал Сергія Руденка.

Сергій Руденко

За кілька годин до остаточного розподілу парламентських комітетів Анатолій Кінах заявив, що для нього неприйнятними є кадрові торги. При цьому прем’єр зауважив, що усі його нинішні дії спрямовані не на захист посадового крісла, а на формування дієздатної й професійної влади у державі.

Анатолій Кінах зазначив:«Сьогодні з врахуванням тих подій, які відбуваються у Верховній Раді України, дискусій, на жаль, з елементами досить примітивної торгівлі за портфелі - парламентські, урядові, ми втрачаємо дуже багато часу. Суспільство й держава сплачують величезну від’ємну ціну, у зв’язку з тим, що, практично, вже півроку в Україні не працює вищий законодавчий орган влади. Нам необхідно вирішувати величезну кількість проблем».

Як заявив Кінах, разом із програмою своєї діяльності, уряд розробив і низку пропозицій щодо зміцнення співробітництва з Верховною Радою. За його словами, кабмін уже запропонував парламенту відновити діяльність спільної координаційної ради та застосувати практику участі законодавців у підготовці системних рішень уряду. Крім цього, кабмін планує запровадити дві нові посади - постійного свого представника у парламенті та координатора уряду у міністерському статусі.

Анатолій Кінах завив:«Ми зараз думаємо про створення спеціального органу на рівні міністра, який би координував, в цілому, напрямок співпраці виконавчої і законодавчої гілок влади на рівні кабінету-міністрів і Верховної Ради».

Демонстрація того, чи зможе уряд Кінаха порозумітися з новообраним керівництвом парламенту стане розгляд у сесійній залі бюджетної резолюції, яку Верховна Рада повинна розглянути до 15 червня.

Прем’єр уже заявив, що парламент, очевидно, не встигне у визначені терміни ухвалити Податковий Кодекс, і бюджет 2003 року доведеться формувати на старій податковій базі. Тому, як зауважив прем’єр, бюджетною резолюцією на наступний рік передбачено зниження оподаткування доходів населення.

Зокрема, Верховній Раді буде запропоновано ухвалити стимулюючу шкалу - доходи фізичних осіб до 400 гривень мають оподатковуватися за ставкою 10%, від 400 до 10 тисяч гривень - за ставкою 15%, а понад 10 тисяч гривень - 20%.

Від того, чи зможе Кінах провести через парламент ці революційні пропозиції, очевидно, залежатиме і те, чи сприймає його нинішня Верховна Рада справді ефективним менеджером.

Ольга Буряк

Нам телефонує слухачка. Будь ласка, ваше запитання?

Слухачка

Я хочу запитати, невже ви, дійсно, впевнені у тому, що підписання угоди щось змінить? Угода, в яку включається Кучма, вона вартує менше, ніж папір, на якому написана ця угода. І по-друге. Кучма пообіцяв... Ми знаємо, що Кучма сьогодні говорить одне, а через три дні говорить зовсім протилежне, а через три - ще щось інше.

Віктор Міняйло

Де гарантії, що учасники угоди її дотримуватимуться?

Юрій Єхануров

Ми повинні реалізувати зараз результати виборів. Блок «Наша Україна» переміг на виборах. Ми ставимо цілком логічну вимогу: якщо нам не вдалося провести свою кандидатуру на голову Верховної Ради, і таким чином результати виборів не були виконані, то ми ставимо питання про те, що ініціатива у формуванні виконавчої влади має належати саме «Нашій Україні».

Дуже важливо, щоб така угода відбулася, щоб українській виборець, українській народ бачив, як реалізовуються його побажання. І хто буде виконувати, і хто не буде виконувати їх. Ці вибори показали, що наші люди - це не безлика маса. Це люди, які чудово все розуміють. Вибори відбулися ідеально у плані виявлення волі нашого народу.

Віктор Міняйло

Я хотів би нагадати, що згідно з Конституцією, якщо Верховна Рада ухвалює програму її уряду, як це було з урядом Віктора Ющенка, вона рік не може порушувати питання про відставку уряду. Чи підтримає цей парламент уряд Кінаха, пане Порошенко?

Петро Порошенко

Я хотів би, з вашого дозволу, повернутися до запитання, яке задала слухачка. Мені надзвичайно приємно почути це, як керівнику центрального виборчого штабу блоку Віктора Ющенка «Наша Україна», як і моєму заступнику Юрію Івановичу Єханурову у цьому виборчому штабі. Нам абсолютно зрозуміла позиція цієї громадянки, яка зневірилася у владі, яка сьогодні бачить, що, фактично, вона не має надії на реальні перетворення у державі. Але якщо для жінки, це є абсолютно зрозуміло, тому що вона не бачила тексту цієї угоди, мені абсолютно не зрозуміла позиція прем’єр-міністра, якому я особисто, у службу прем’єр-міністра передав зразок цієї угоди, де чітко чорним по білому написано, що це не є угода про розподіл посад. Це є політична домовленість політичних сил у парламенті, які володіють у сукупності достатнім потенціалом для проведення відповідних змін у законодавстві. Шановні колеги, це абсолютно не залежить сьогодні від президента, це є позиція політичних сил, які домовилися про реалізацію певних принципів для підвищення рівня демократизації у країні.

Я прошу не вважати політичну силу блок Віктора Ющенка «Наша Україна» якимось такими романтиками, яких легко обдурити. На сьогоднішній день ця угода є політичною і невиконання цієї угоди має нести за собою політичну відповідальність.

Ольга Буряк

Про яку саме відповідальність йде мова, пане Порошенко?

Петро Порошенко

Політичну, зневіру виборців. Через два з половиною роки відбудуться вибори.

Справа йде про відповідальність політичної сили. Прем’єр-міністрові я передав текст угоди для того, щоб запобігти оцінок, що ця угода, є угода про розподіл посад. І близько нічого не має в угоді про розподіл посад. Угода є про чіткі кроки, які сприяють підвищенню рівня демократизації у країні.

Ще декілька слів про уряд Кінаха. На сьогоднішній день мені дуже тяжко взагалі зрозуміти економічний напрямок уряду. Коли ми починали з легалізації капіталів, що було запропоновано Верховною Радою третього скликання і декілька днів тому уряд Кінаха ухвалює постанову, згідно з якою Україна перетворюється, де-факто, в поліцейську державу, коли будь-яке перерахування коштів поліцейськими органами може вважатися сумнівним і будь-який громадянин може переслідуватися.

Віктор Міняйло

Юрій Іванович, може ви хочете щось додати?

Юрій Єхануров

Я хотів би слухачам нагадати про такі полум’яні промови, які були напередодні відставки мого уряду. Я мав честь працювати в уряді Віктора Ющенка, першим віце-прем’єром. 26 квітня дуже серйозні політичні сили заявляли нам, що треба, щоб уряд опирався на парламент, на парламентські сили. Якщо уряд Кінаха продемонструє таку підтримку зараз парламенту під час свого звіту, то тоді, він має право працювати далі. А ні - так ні.

Ольга Буряк

Шановні гості, британський діловий щоденник «Економіст» подає економічний прогноз свого аналітичного відділу. Вони говорять, що з погляду реформ, новий парламент прогресивніший за попередній, але він буде нездатний реформувати енергетичну й металургійну галузі, тому що це не вигідно наближеним до президента Кучми кланам. А сам президент, замість економічної реформи, зосередиться на пошуку свого спадкоємця. Чи правдиві застереження британських економістів?

Петро Порошенко

Мені важко коментувати оточення, яке буде сприяти, чи запобігати реформуванню енергетичної та металургійної галузі. Але те, що ця галузь зараз потребує серйозної бюджетної реформи і що бюджетні потоки й рівень бюджетної підтримки має бути абсолютно змінений, сама форма бюджетної підтримки буде змінена, у мене сумнівів немає.

Я вважаю, що у мене як голови Бюджетного комітету буде достатньо повноважень для того, щоб внести певні кроки в реформування й енергетичної, і металургійної галузі.

На сьогоднішній день, єдине, що я можу підтвердити з боку уряду, що згідно з законодавством, ми сьогодні не маємо права реформувати податкову систему за півроку до початку чергового бюджетного року і, на жаль, новий 2003 бюджетний рік не виключено, що буде базуватися на старій податковій системі.

Юрій Єхануров

Я хотів би сказати, що перебудова металургійного комплексу – це, скоріше, питання до мене.

Хотів би звернути увагу, уряд Ющенка колись відмінив 226 постанов, які визначали якісь особливі пільги окремим підприємствам. Зараз така практика продовжується – ця “пільгоманія” наносить шалені збитки бюджету. Кількість цих пільг значно більша, ніж надходження до держбюджету.

Тому головні реформи будуть саме в бюджетній сфері. У цьому плані, всі голови комітетів, перші заступники, які прийшли від “Нашої України” будуть підтримувати Петра Порошенка в його роботі.

Ольга Буряк

Але чи здатен буде цей парламент за нинішнього складу реформувати металургійну й енергетичну галузі?

Юрій Єхануров

Питання реформування металургійної галузі буде, багато в чому, залежати від питання пільг, по-друге - це зовнішні обставини, це питання експорту нашої продукції, наскільки активно ми будемо працювати на зовнішніх ринках. Не секрет, енергомістськість нашої продукції перевищує середньосвітовий рівень, і саме в цій площині лежатиме рішення найближчого часу.

Слухач

Чи не здається Вам, що пан Кучма вже знайшов собі спадкоємця і що треба щось із цим робити?

Чи Ви думаєте, що пан Кучма здатний на якусь діяльність заради України, він оточив себе людьми щодо яких відкриті кримінальні справи...

Друге питання: наскільки адекватною є позиція “Нашої України” у тому плані, що вона є нібито опозиційною до влади, але починає вихоплювати якісь комітети. Чи це не є просто гра у приватних інтересах?

Юрій Єхануров

Хочу відповісти як людина, яка проїхала по всій Україні з Ющенком під час виборчої кампанії, і через мене пройшли всі записки до нього – це вимоги людей, плачі.. І ми стали не те, що іншими людьми. Ми повинні виражати цю волю. Але питання не в тому – опозиція ми чи ні, а в тому, що ми повинні провести іншу політику.

Під час роботи нашого уряду за півтора року ми показали, що можна проводити чесну відкриту політику в Україні. І весь час “Наша Україна” її демонструє. Ми не ховаємо, а показуємо – ось такою має бути влада в Україні.

Якщо весь парламент займе таку позицію, що буде робити президент? Він вимушений буде погоджуватися з такою позицією парламентської більшості.

Ми хочемо змін сьогодні, адже весь час говорити людям – ще два з половиною роки почекайте.. Зміни потрібні сьогодні.

Петро Порошенко

Я би хотів додати декілька слів і категорично спростувати думку слухача, що в парламенті “Наша Україна” приєдналася до якогось розподілу посад.

Розподіл посад відбувся згідно узгодженого проекту постанови 6 керівників фракцій – повністю пропорційно до складу Верховної Ради. Інтереси усіх фракцій були враховані, і відбулося це дякуючи твердої позиції “Нашої України”.

Друге. Ми на сьогодні чітко відрізняємося від тих, хто вміє казати лише “геть”. Ми йшли до виборця з лозунгом – “не словом, а ділом” покращувати життя людей. Якщо сьогодні хтось вважає, що це можливо лише шляхом закликання людей до громадянської непокори, виведенням їх на вулиці з криками “геть”, - то ми маємо іншу позицію.

Ми вимагаємо кардинальних змін у системі діючої влади, щоб не словом, а ділом покращити життя людей, і ми доведемо, що на це здатні. Як це зробили рік з невеликим тому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG