Доступність посилання

ТОП новини

Близький схід


Близький схід

Прага, 20 червня 2002 – Західні газети продовжують коментувати ситуацію на Близькому сході після другого за чергою терористичного акту в Ізраїлі, здійсненого палестинським екстремістом-самовбивцею. На думку оглядачів, остання хвиля терору може на тривалий час загальмувати реалізацію мирних пропозицій президента США Буша, які він мав намір представити найближчими днями.

Газета «Нью-Йорк таймс» у редакційній статті підкреслює, що після останніх терористичних актів обидві сторони, тобто Ізраїль і палестинці по суті закрили за собою двері для дальших переговорів у справі відновлення мирного процесу. Обидві сторони звинувачують одна одну і не допускають жодних поступок. На думку газети, за цих умов лише Сполучені Штати спроможні вплинути на дальші події. «Нью-Йорк таймс» підкреслює при цьому, що більшість населення обох сторін і далі вірить у те, що обидва народи можуть жити в мирі, лише їхні керівники не розуміють цього. Далі газета підкреслює, що в перебігу дальших зусиль президент США Буш мав би поставити чіткі вимоги до обох сторін. Передусім Ізраїль мав би припинити дальшу розбудову єврейських поселень на палестинських землях, а палестинські власті повинні заарештувати лідерів терористичних угруповань, щоб припинити дальші криваві сутички. І це президент Буш мав би зробити якомога швидше, пише на закінчення газета «Нью-Йорк таймс».

Газета «Вашингтон пост», теж у редакційній статті головну вину за нинішню ситуацію на Близькому сході складає на прем’єр-міністра Ізраїлю Шарона, який, за словами газети, має мізерну підтримку своєї політики в Ізраїлі і не має жодної підтримки поза кордонами країни. Протягом 70-х і 80-х років Ізраїль міг переконатися, веде далі газета, що воєнна окупація західного берега Йордану й смуги Газа не може зупинити опору палестинців, навпаки – лише посилює цей опір. Саме проблема палестинських земель, пише «Вашингтон пост», без сумніву буде у центрі уваги президента США Буша в його зусиллях створити палестинську державу на цих землях. У випадку, якщо ізраїльський лідер має намір ухилятися від серйозних американських мирних пропозицій, пише на закінчення «Вашингтон пост», то останні терористичні акти палестинських екстремістів якраз зіграли на руку Шаронові.

На поглиблення близькосхідної кризи відгукуються також європейські газети, теж складаючи вину за нинішню ситуацію на лідерів обох сторін, які демонстративно ухиляються від переговорів і не готові іти на поступки заради миру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG