Доступність посилання

ТОП новини

Найпізніше в червні 2004 року Чеська Республіка стане членом ЄС – так вважають чеські політики


Найпізніше в червні 2004 року Чеська Республіка стане членом ЄС – так вважають чеські політики

Прага, 24 червня 2002 - Чеська Республіка вступить до ЄС найпізніше в червні 2004 року. Сьогодні про цей термін повідомили всі мас-медіа, в основу чеських прогнозів лягли наслідки переговорів у Севільї, якими чеські політики цілком задоволені.

В офіційній Празі результатів іспанського самміту очікували з особливою увагою і певним занепокоєнням. Причина одна – ставлення окремих європейських політиків, зокрема з Австрії, Німеччини та Угорщини, до так званих Бенешових декретів, на основі яких понад 3 мільйони судетських німців після Другої світової війни були депортовані з теренів колишньої Чехословаччини й позбавлені майна і майнових прав. Нині не тільки ці країни, але, наприклад, і Європейський Парламент заявляє про те, що відповідність цих чехословацьких повоєнних декретів не вадило б переглянути з позицій нинішнього європейського законодавства. Особливо послідовно на цьому наполягають німецькі й австрійські політики, котрі зокрема протягом останніх місяців не раз заявляли, що вперта позиція чехів може зашкодити їм у вступі до Європейського Союзу.

Зрозуміло, що погрози сусідів хоча й досі не мали конкретного впливу на процес вступу Чехії до ЄС, все ж у Празі викликали занепокоєння. Сьогодні, здається, чеські політики можуть полегшено передихнути. На самміті в Севільї цього питання не торкались взагалі. Що ж до існуючої проблеми дотацій сільського господарства, то вона стосується всіх країн-кандидатів, а не тільки Чехії. Зрозуміло, що чеський уряд і далі намагатиметься отримати певні пільги від ЄС, але після Севільї, здається, переможе німецько-французька лінія, а саме, що фермери з нових країн – членів ЄС до 2006 року жодних дотацій від ЄС не отримають. Та остаточно всі проблеми стосовно фінансування нових членів ЄС вирішуватимуться на початку листопада. Наступний крок на шляху Чехії до Європи – грудень цього року, коли країна закінчить всі переговорні процеси, щоб у березні наступного підписати з ЄС усі необхідні договори. Протягом 2003 року Чеська Республіка має ратифікувати всі документи про вступ до ЄС із тим, щоб протягом 1 півріччя 2004 року стати його повноправним членом. У всякому разі в календарі на червень 2004 року чехи мають записано таке: обрання делегатів до Європейського Парламенту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG