Доступність посилання

ТОП новини

В Україні найвищі темпи поширення СНІДу у Європі: звіт ООН


В Україні найвищі темпи поширення СНІДу у Європі: звіт ООН

Прага, 3 липня 2002 - Якщо радикально не змінити ситуації, то протягом наступних двох десятиліть від СНІДу у світі помре 68 мільйонів людей. Про це мовиться у новому звіті ООН, який приурочено до міжнародної конференції з проблем СНІДу, яка має розпочатися цієї неділі в Барселоні.

Усупереч деяким попереднім теоріям, ООН дійшла висновку, що епідемія СНІДу перебуває лише на початковій стадії. На це звернув увагу на прес-конференції у Нью-Йорку Пітер Піот, виконавчий директор програми ООН-СНІД.

Так, наприклад, в Ботсвані, інфіковано майже 40 відсотків дорослого населення і це ще не межа. СНІД дедалі впевненіше почуває себе і в Азії, передусім у Китаї та Індонезії. Тривожне становище в Росії, де за останні роки кількість ВІЛ-інфікованих подвоїлась. Але лідером у Європі залишається Україна, де за даними ООН із смертоносним вірусом живе чверть мільйона людей. І якщо раніше на небезпеку головним чином наражалися наркомани, то тепер дедалі частіше хворіють широкі верстви населення. У звіті є й інша шокуюча статистика. Так, наприклад, лише 9 відсотків дівчаток-підлітків в Україні знають про те, як захистити себе від ВІЛ-інфекції. Тому не дивно і те, що, за даними тих же опитувань, під час перших статевих зносин використовувала презерватив лише кожна четверта українська жінка.

СНІД це не просто медична проблема. Пітер Піот на прес-конференції навів приклад Африки, де минулого року СНІД забрав життя вчителів у мільйона дітей.

Водночас в ООН вважають, що політичні лідери починають усвідомлювати масштаби епідемії, й особливо це помітно у Східній Європі. Там немало держав, включно з Україною, суттєво збільшили бюджетне фінансування профілактичних програм і це добра ознака. А ще – як про взірець в ООН говорять про неурядові організації України, які працюють у цій ділянці.

Тим часом, як повідомляє наш кореспондент у Римі, італійські та ізраїльські генетики вперше у світі вилікували два випадки імунодефіциту. Зі спинного мозку хворих палестинської та колумбійської дівчаток вони взяли хворі первісні клітини, зміцнили їх здоровими, потім знову ввели в організм і це спрацювало. Сенсаційний результат незабаром опублікує американський журнал "Саєнс." Але попри нові наукові досягнення, проблемою залишається вартість нових ліків і методів, особливо для бідніших держав.

У новому звіті ООН закликає розвинені країни щороку витрачати на міжнародні програми боротьби зі СНІДом 10 мільярдів доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG