Доступність посилання

ТОП новини

Про конфлікт довкола землі Свято-Успенського монастиря в Бахчисараї


Про конфлікт довкола землі Свято-Успенського монастиря в Бахчисараї

Симферополь, 10 липня 2002 - Меджліс кримськотатарського народу звернувся до уряду Криму з вимогою скасувати державний акт про виділення землі Свято-Успенському монастирю в Бахчисараї. Як повідомила прес-служба Меджлісу, таке рішення кримська влада ухвалила без урахування історичних та сучасних політичних обставин.

Меджліс наполягає на тому, що земля, передана Свято-Успенському монастирю УПЦ Московської Патріархії раніше належала найдревнішому в Європі мусульманському навчальному закладу Зинджирли-Медресе, що розташований поруч. Торік тодішній віце-прем’єр Василь Кисельов підписав розпорядження про передачу спірних земель монастирю, згодом міський голова Бахчисарая видав монастиреві держакт на землю, після чого між православною й мусульманською громадою виник конфлікт; це протистояння переросло у зіткнення. Лише втручання Меджлісу та уряду автономії погасило пристрасті, однак конфліктна ситуація досі не вирішена.

Монахи і далі наполягають на своєму праві володіти землею довкола Зинджирли-Медресе. Тим часом заступник голови Верховної Ради Криму, 1-й заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров переконаний, що насправді конфлікту між релігійними громадами немає: “Власне конфлікт у цьому випадку існує між Свято-Успенським монастирем і різними державними структурами: заповідником, оскільки монастир не виконує його приписів, не виконує умови договору, підписаного у 93 році, є проблеми з охороною пам’яток, тобто у стосунках із Республіканським комітетом з охорони історичної спадщини, а також проблеми з управлінням архітектури, і так далі. Більше того, держакт на землю монастир отримав незаконно, без погодження з цілою низкою державних структур”, - каже Ільмі Умеров.

Кримськотатарська громадськість пропонує відкрити на базі Зинджирли-Медресе Державний етнографічний комплекс і Республіканський ліцей-інтернат із кримськотатарською та українською мовами навчання. Ільмі Умеров: “На тій частині, де знаходиться цей один з найстаріших учбових закладів Європи Зинджирли-Медресе, ми планували і зараз не відмовляємося від цієї ідеї, створити навчальний заклад, який матиме назву чи то ліцей, чи, то факультет Кримського державного інженерно-педагогічного інституту, чи якось інакше – це вирішимо потім. Головне, щоб цей заклад працював, залишаючись і історичною пам’яткою. Це дуже важливо для відродження культури кримськотатарського народу”, - вважає Ільмі Умеров.

Тим не менш, проблема землі залишається, навіть попри те, що існує президентське розпорядження про створення такого навчального закладу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG