Доступність посилання

ТОП новини

Перша сесія Верховної Ради АРК завершила свою роботу


Перша сесія Верховної Ради АРК завершила свою роботу

Симферополь, 18 липня 2002 - В Симферополі завершила свою роботу перша сесія кримського парламенту нового скликання. Перед парламентськими канікулами кримські депутати займалися розчисткою “нормативних завалів”, що залишилися після чотирирічного правління комуністів на чолі з Леонідом Грачем. Детальніше про про підсумки 1-ї сесії Верховної Ради автономії – розповідаємо.

Розглянувши 30 питань за кілька годин, у середу депутати закрили 1-у сесію Верховної Ради Криму. До головних її підсумків парламентарі відносять швидке обрання керівництва Верховної Ради автономії, в якому представлені майже всі політичні сили, в тому числі – Меджліс і комуністи, і не менш швидке формування коаліційного уряду автономії, знову ж таки – з кримськими татарами, комуністами, але головно – із представниками блоку “За ЄдУ” на чільних позиціях. На відміну від фракції “Єдина Україна” в українській Верховній Раді, проурядова депутатська група “Стабільність” у парламенті автономії збереглася і навіть виросла до 62 депутатів з 97 обраних.

А на останньому пленарному засіданні кримські депутати займалися розчисткою “нормативних завалів”, що залишилися після чотирирічного правління комуністів. Насамперед місцеві парламентарі затвердили Програму облаштування і соціально-культурного розвитку депортованих громадян в АРК, яка фінансується за рахунок республіканського бюджету Криму. На її реалізацію у 2002 році депутати виділили 15 мільйонів 300 тисяч гривень, що значно більше, аніж у минулі роки. Ця Програма розглядалася у Верховній Раді автономії вже вдруге. У січні нинішнього року комуністична більшість на чолі з Леонідом Грачем її відхилила. Тепер новий склад кримського уряду доопрацював Програму і знову подав на розгляд місцевого парламенту, який ухвалив її абсолютною більшістю голосів.

“На ура” пройшло у Верховній Раді автономії затвердження звітів кримського уряду з виконання республіканських бюджетів АРК за 1999, 2000 і 2001 роки. Раніше, під час протистояння прокомуністичного парламенту на чолі з Грачем та уряду Сергія Куницина це було просто неможливим. Більше того, саме ці звіти і стали приводом для висловлення недовіри прем’єру Куницину у березні, а потім у травні минулого року.

Так само без проблем депутати ухвалили зміни у бюджеті Криму на 2002 рік, запропоновані кримським урядом. Місцеві спостерігачі у зв’язку з цим висловлюють переконання, що Сергій Куницин отримав повний контроль над Верховною Радою автономії. Утім, традиційно щоосені в Криму виникає нова парламентська конфігурація, що відчутно впливає на політичну ситуацію на півострові. Чи буде так і цього разу – покаже час. А друга сесія Верховної Ради АРК відкриється наприкінці вересня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG