Доступність посилання

ТОП новини

У Севастополі нова “демократична” влада не любить Україну, її історію і мову, як і стара комуністична


У Севастополі нова “демократична” влада не любить Україну, її історію і мову, як і стара комуністична

Севастополь, 23 липня 2002 - Після 31 березня в Севастополі радикально змінилася влада. Комуністи, які до цього у міськраді мали три чверті депутатських мандатів, тепер у представницькому органі міста – у меншості. Більшість за новими “демократами” в лапках з “Єдиної України”, які і далі, як і стара комуністична влада не любить Україну, її історію й мову.

На початку цього тижня Громадський комітет "Український Севастополь" звернувся до Президента України зі скаргою на Севастопольську міську держадміністрацію, яка відмовилася перейменувати майдан імені 50-ліття СРСР у майдан гетьмана Петра Сагайдачного. З пропозицією увічнення у Севастополі пам’яті легендарного гетьмана до міської держадміністрації звернулися учасники офіцерських зборів ВМС України, заяву яких підписав головнокомандувач українського флоту адмірал Михайло Єжель. Військові моряки просили місцеву владу зробити це до 1 серпня, коли відзначатиметься 10 річниця відновлення українського флоту, і посилалися на розпорядження Президента України №49/2002-рп “Про вшанування пам'яті гетьмана Петра Сагайдачного".

Але, представник адміністрації Іван Куликов у своїй відповіді заявив, що перейменовувати майдан імені 50-ліття СРСР – недоцільно, оскільки це – цитую: “реальна дата в житті Севастополя, із якою пов’язані певні позитивні спогади”. Громадський комітет вважає, що президент має захистити пам’ять гетьмана від севастопольських чиновників. Каже координатор Громадського комітету “Український Севастополь” Микола Владзимірський:

У Севастопольській міській держадміністрації, схоже, із зневагою ставляться не тільки до української історії, але й до української мови. Створена при адміністрації Комісія з питань діяльності телерадіоорганізацій ефірного і кабельного телебачення в Севастополі нещодавно ухвалила рішення звернутися в Держкомітет інформаційної політики, телебачення й радіомовлення України з пропозицією розвивати інформаційний простір міста "з урахуванням етнічної специфіки регіону". На думку членів комісії, "за європейськими стандартами частка мовлення російською мовою в Севастополі повинна становити 80 відсотків". Українській та іншим мовам севастопольські чиновники відводять лише 20%. Чи відреагує на звернення севастопольської громадськості президент Кучма, який пообіцяв прибути на святкування 10-ї річниці українського флоту до Севастополя, – покаже час.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG