Доступність посилання

ТОП новини

58 років тому не повернувся на базу відважний пілот, відомий письменник Антуан де Сент Екзюпері


58 років тому не повернувся на базу відважний пілот, відомий письменник Антуан де Сент Екзюпері

Прага, 2 липня 2002 - Антуан Жан Батист Марі Роже – таке традиційно довге ім’я дав своєму першому синові граф де Сент Екзюпері в день його народження – 29 червня 1900 року. Екзюпері – коротко, але завжди з помітним хвилюванням вимовляють це ім’я вже кілька десятиліть мільйони людей по всьому світі. Мабуть тому, що всі дорослі, як писав Екзюпері, були колись дітьми, і читаючи ’’Маленького Принца’’, пригадують собі цей час.

Сам автор в дитинстві був веселим і рухливим хлопчиком, таким самим, як тисячі інших, що нині підростають десь у Канаді, Франції, в Україні чи в Індії. Хіба тільки, що з дуже чутливим малим, але величним серцем, і дуже відкритою душею, що завжди прагнула літати під захоплені вигуки натовпу : ’’Хай живе Антуан де Сент Екзюпері’’. Антуан не був зразковим учнем, хоча в його голові завжди було багато винахідливих ідей. Він більше мріяв про море, любив природу, а за світле волосся дістав прізвисько ’’Король Сонце’’.

Однак не море стало його стихією. 12-літнього хлопчика вперше на своєму літаку підняв у небо відомий авіатор Ведрин. Життєвий вибір був зроблений, до останнього подиху, як закоханий на все життя, служив Екзюпері небові. ’’Ми завжди несемо відповідальність за тих, кого приручили’’, - напише він згодом.

По дорозі до льотної кар’єри він пробував себе студентом Вищого військово-морського училища, потім – Школи мистецтва, і тільки служба в 2-ому авіаполку в Страсбурзі стала його пристановищем. З дипломом цивільного, а потім – військового пілота Екзюпері не розлучався до кінця своїх днів. ’’У нього виключно добрі дані, він пілот рідкісної відваги’’, - характеризували Екзюпері-льотчика його керівники. І справді, його відважним проектам не було кінця. Він свідомо вв’язувався в нерівний бій. А як же інакше: ’’Бути людиною – це значить відчувати, що ти за все відповідаєш’’, - написав Антуан де Сент Екзюпері в ’’ Планеті людей’. ’’Це значить – відчувати сором перед жебрацтвом, котре, здається і не залежить від тебе. Це усвідомлювати, що покладаючи свою цеглину, ти допомагаєш будувати світ’’.

Не злічити, скільки польотів здійснив Екзюпері, скільки пережив аварій і пригод – в пустелі, лісах і в морі, в Європі, Африці та Азії на своїх ’’БРЕҐАХ’’, ’’КОДРОНАХ’’ і ’’ЛОКХІДАХ’’ – здається, всіх типах літаків свого часу. ’’Я йду на війну не для того, щоб загинути. Я йду за стражданням, щоб через страждання знайти зв’язок із ближніми’’, - писав він дружині Консуело. І все ж 31 липня 1944 року Екзюпері здійснив свій останній виліт. Мужній військовий льотчик, який прагнув захищати батьківщину, не повернувся на базу. ’’Я його дуже любив і завжди буду оплакувати’, - написав згодом Андре Моруа. Ми його завжди оплакуватимемо, - слідом за відомим французьким письменником можемо повторити і ми, перечитуючи вже вкотре ’’Маленького Принца’’. Ця книжечка - казка для дорослих, наповнена безмежною любов’ю до людини. За Біблією та Кораном вона належить до найчитаніших книжок на землі. А тому на закінчення ще кілька рядків: ’’Є таке тверде правило, - сказав мені згодом Маленький Принц, - Устав ранком, помився, привів себе в порядок і відразу ж приведи в порядок свою планету’’.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG