Доступність посилання

ТОП новини

Про приватизацію Air France


Про приватизацію Air France

Київ, 4 серпня 2002 - На тижні, що минає, французький уряд оголосив про свій намір відпустити у вільне плавання приватизації національну авіакомпанію “Air France” шляхом зниження частки державного капіталу з 54,4% до менше, як 20%. Таким чином уряд сподівається одержати додатково 1 мільярд євро.

Національна авіакомпанія “Air France” має у своєму розпорядженні 373 літаки. Вона здійснює 1700 щоденних вильотів у 85 країн світу. Тут працює 70 тисяч постійних працівників.

Процес приватизації “Air France” розпочався ще за попереднього уряду 1999 року, хоча в 1997 році той самий уряд Жоспена був проти, у зв’язку з чим президент “Air France” Крістьян Блан покинув свою посаду, “грюкнувши дверима”. В лютому 1999 року, коли частку державного капіталу було зведено до нинішніх 54,4%, було встановлено ціну однієї акції. У нинішній валюті це 14 євро. Два найбільші європейські конкуренти французької авіакомпанії – німецька Люфтганза та британська Брітіш Ервейс - приватизовані відповідно 1987 і 1997 років.

Оголошення про подальшу приватизацію “Air France” вибрано, очевидно, невипадково. За підсумками першого півріччя, французька авіакомпанія посіла перше місце в Європі за рентабельністю, обігнавши двох своїх потужних європейських конкурентів. Звичайно, прем’єр-міністр Франції Жан-П’єр Раффарен висловився обережно з приводу приватизації – (цитую) “як тільки дозволять ринкові умови”. Однак уже існує попередній план, згідно з яким приватизація відбудеться в кінці 2002 – на початку 2003 року. Для цього треба бути внести у жовтні зміни до закону про фінанси й одержати згоду працівники авіакомпанії, які володіють на сьогоднішній день 13% акцій.

Французький уряд розраховує шляхом приватизації “Air France” модернізувати повітряний флот авіакомпанії і поставити її у рівні умови з німецькою та британською авіакомпаніями. Можливо, для цього доведеться також будувати третій міжнародний аеропорт, спорудження якого було зупинено на початку цього року внаслідок широких акцій протесту, хоча головний французький аеропорт – імені Шарля де Ґолля – має можливість для розширення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG