Доступність посилання

ТОП новини

Порушення прав людини у Білорусі


Порушення прав людини у Білорусі

Прага, 8 серпня 2002 - «Характерною рисою усіх сучасних диктаторів є примітивне уявлення про суспільство – як велику машину, про людей – як слухняних гвинтиків, а про себе – як машиніста бульдозера, який підминає усіх і уся», – такий висновок робить білоруський опозиційний політик Людмила Грязнова у своєму огляді порушень прав людини в Білорусі за липень місяць. Це дослідження опубліковане на інтернетівському білоруському сайті «Хартія-97».

«Не передати словами почуття людей, родичі котрих зникли безвісти, і чиї поховання тривають роками», - пише у своєму огляді Людмила Грязнова, зауважуючи, що така доля спіткала жінок, дітей і матерів відомих білоруських діячів Юрія Захаренка, Віктора Гончара, Анатолія Красовського і телеоператора Дмитра Завадського. «А влада, підозрювана у цих злочинах, й досі не провела розслідування і не покарала винних».

«Авторитарна держава у Білорусі, придушуючи права людини, наступає не лише на опозицію і вільну пресу, але й стискає у своїх лещатах бізнес. Щомісяця надходять нові факти про арешти підприємців і директорів. Ïх засуджують до багаторічних тюремних ув’язнень за смішні суми розміром 300 доларів. Для залякування директорського корпусу знову на три місяці продовжено термін тюремного затримання колишнього директора Мінського тракторного заводу Михайла Лєонова», - зауважує у своєму огляді білоруський опозиційний політик Людмила Грязнова. За її словами, провадиться психічна атака на бізнес. Так у липні знову було вкинуто інформацію через пропрезидентську газету «Совєтская Бєлоруссія» про порушення прокуратурою лише за перший тиждень липня 125 кримінальних справ та про передання 902 справ до судового розгляду.

А стосовно переслідування режимом Олександра Лукашенка засобів масової інформації, то Людмила Грязнова наводить такі факти, що мали місце минулого місяця:

- Порушено кримінальну справу проти редактора газети «Рабочій» Віктора Івашкевича за публікації статті, в якій убачають образу президента;

- Економічні санкції вжито проти газети «Народна воля», на яку накладено штраф у розмірі 5 мільйонів білоруських рублів. Проти цієї газети розпочато судову справу;

- Нависла загроза звільнення над редактором газети «Бєларускі час» Олександром Старікевичем.

Влада Олександра Лукашенка протягом липня також не припиняла переслідування лідерів та активістів опозиції, проти яких ведуться судові справи. Ïх засуджують на 15 діб арешту, на тривалі терміни ув’язнення, штрафують, б’ють, затримують. Так прокурор поставив вимогу засудити колишнього Прем’єр-міністра Білорусі Михайла Чигиря на три роки ув’язнення. Порушено кримінальну справу проти лідера Об’єднаної громадянської партії Анатолія Лебедько за статтю, у якій уряд Лукашенка звинувачено в поставках зброї так званим країнам-ізгоям. На 10 діб було заарештовано заступника Білоруського народного фронту Юрія Ходика, лідера Молодіжного фронту Павла Северинця, а також активіста Об’єднаної громадянської партії Леоніда Малахова.

І це далеко не повний перелік конкретних фактів, що їх наводить у своєму огляді про порушення прав людини у Білорусі в липні місяці Людмила Грязнова – опозиційний політик, економіст, колишній депутат парламенту, що був розігнаний Олександром Лукашенко у 1996 році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG