Доступність посилання

ТОП новини

5-ох арештовано у США у справі терактів 11 вересня; Аль-Каїда планувала Атаку з весни 2002 року


5-ох арештовано у США у справі терактів 11 вересня; Аль-Каїда планувала Атаку з весни 2002 року

Прага, 29 серпня 2002 – Влада США звинувачує ще 5-ох громадян арабських країн та 1 американця у підготовці терактів на території Америки та в інших державах. А німецька прокуратура за 2 тижні до річниці терористичних атак на Нью-Йорк та Вашингтон оприлюднила жахливі подробиці підготовки до ударів по Всесвітньому Торгівельному Центру.

Прокуратура Детройта арештувала 5 членів ісламської екстремістської організації Салафія, пов'язною з Аль-Каїдою та 1 оголосила у розшук. Під час арешту вилучено плани американської авіабази у Туреччині, парку розваг у Каліфорнії та документи про безпеку на летовищі Детройта.

А тим часом німецька прокуратура висунула офіційне звинувачення громадянинові Марокко, його затримали у Гамбурзі через 2 місяці після терактів, коли з’ясували зв’язки марокканця з лідером групи терористів-самогубців Мохамедом Аттою. Федеральний прокурор Німеччини повідомив, що "Аль-Каїда" почала планувати теракт на Америку у 1999 році, а ціль - нью-йоркські вежі-близнюки була обрана навесні 2000-го.

Німецькій прокуратурі також стали відомі жахливі подробиці планування теракту 11 вересня. Один із пілотів – самогубців, що спрямували літаки на Всесвітній Торгівельний Центр, ще у квітні 2000 року розповідав працівникові бібліотеки у Гамбурзі про майбутні тисячі жертв і згадував у розмові з ним Нью-Йоркські хмарочоси-близнюки.

Ось що про зародження Гамбурзької групи терористів та їхні наміри розповів сьогодні журналістам у Карлсрюе Федеральний прокурор Німеччини Кай Нем:

"Метою групи було поширення насильницької форми ісламської ідеології через священу війну Джігад проти населення західного світу, головно проти Сполучених Штатів. Вони ненавиділи західні цінності і були дуже агресивно налаштовані проти американців та євреїв."

Тим часом ООН дійшла висновку, що терористична мережа Осами бін Ладена досі володіє потужними грошовими ресурсами. Про це пише сьогодні щоденник "Вошінгтон Поуст". За даними експертів, що досліджували фінансування "Аль-Каїди", десятки мільйонів доларів, терористична мережа одержує від самого бін Ладена, а також від комерційних та доброчинних організацій в мусульманських країнах.

За останні 8 місяців на банківських рахунках терористів удалося заблокувати лише 10 мільйонів доларів, цитує "Вошінгтон Поуст" спеціальний звіт ООН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG