Доступність посилання

ТОП новини

У Сполучених Штатах обговорюють можливу воєнну акцію проти режиму Саддама Хусейна


У Сполучених Штатах обговорюють можливу воєнну акцію проти режиму Саддама Хусейна

Вашингтон, 9 вересня 2002 - Напередодні перших роковин трагічних терористичних нападів на Сполучені Штати іракська проблема не зникає з порядку денного адміністрації Сполучених Штатів.

Віце-президент Сполучених Штатів Америки Дік Чейні днями перестеріг, що, за його словами, “час не на нашому боці”, адже Багдад робить усі зусилля, щоб розбудувати програму атомних озброєнь. Відомо, що Саддам Хусейн має у своїх арсеналах хімічну та біологічну зброю.

Директор Міжнародного інституту стратегічних студій Джон Чіпман сьогодні у Лондоні наголосив на тому, що в теперішній ситуації Ірак не має добре розбудованої інфраструктури, щоб виготовити достатню кількість ядерного матеріалу для оснащення боєголовок: «Щоправда, Ірак може протягом кількох місяців виготовити ядерну зброю, якщо отримає цей компонент з іноземних джерел».

Як зазначив Джон Чіпман, згідно з результатами досліджень Інституту міжнародних стратегічних студій, Ірак посідає необхідну інфраструктуру, щоб виготовляти хімічні та біологічні озброєння.

В рамках пошуку міжнародної підтримки, президент Сполучених Штатів Джордж Буш та прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер наприкінці тижня неподалік Вашингтона обговорили іракську проблему. Вони висловили переконання в тому, що режим Саддама Хусейна розбудовує арсенали озброєнь масового знищення та що світовому співтовариству слід зайнятися цією проблемою.

«Ця людина, Саддам Хусейн, це той самий, що пообіцяв позбутися зброї масового знищення. За минулих 11 років він не виконав цієї обіцянки. Ми обговорюємо, як вирішити цю проблему,» – додав президент Джордж Буш під час зустрічі із прем’єр-міністром Великобританії Тоні Блером.

“Єдина річ, яку ніхто не може заперечити, це те, що Саддам Хусейн порушив резолюції Організації Об’єднаних Націй щодо озброєнь масового знищення,» – зазначив британський лідер Тоні Блер й наголосив на тому, що слід зліквідувати цю загрозу, яку «ООН визначила як загрозу для цілого світу».

Джордж Буш і Тоні Блер запевнили також, що Сполучені Штати та Великобританія намагатимуться організувати якомога ширшу міжнародну підтримку вирішення цієї проблеми. Власне цьому питанню присвятить чималу увагу президент Джордж Буш, який у четвер виступить на Генеральній асамблеї Організації Об’єднаних Націй.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG