Доступність посилання

ТОП новини

У зв’язку з річницею жахливого теракту в Нью-Йорку арабська пропаганда посилила нападки на політику Сполучених Штатів


У зв’язку з річницею жахливого теракту в Нью-Йорку арабська пропаганда посилила нападки на політику Сполучених Штатів

Єрусалим, 12 вересня 2002 - У зв’язку з річницею жахливого теракту в Нью-Йорку арабська пропаганда посилила нападки на політику Сполучених Штатів, вказуючи на те, що вона відходить від ідеалів демократії і мало того, є не демократичною, особливо у ставленні до осіб арабського походження, яких підозрюють у терористичній діяльності. У такому дусі витримана стаття Ібрагіма Наффі у провідному єгипетському часописі Аль Аграм.

Заходи оборони безпеки після теракту у Нью-Йорку по різному оцінювалися у США. Одні вважали, що вони не відповідають принципам свободи та прав людини, особливо у відношенні до арабів та мусульман. Інші твердили, що ці зміни є необхідними заходами обмеження свободи демократіями, що повинні себе захистити й будуть скасовані, як тільки ситуація стане знову нормальною.

Це є вічна суперечка, що почалася ще за часів заснування США. Одні стоять за необмежену свободу, а інші - за обмеження громадянських свобод та сильнішу виконавчу владу в інтересах безпеки. Дві світові війни та спорадичні кризи «холодної війни» створили ідеальний клімат для підтримки безпеки за рахунок прав людини.

Після завершення «холодної війни» США почали міжнародну кампанію за демократію та людські права, складаючи списки держав, які їх порушують та є не демократичними. Посилення західного політичного, культурного та економічного лібералізму почало гонку між колишніми комуністичними країнами за запровадження стандартів демократії і їм це, частково, вдалося.

Одначе, ставлення інших цивілізацій, особливо арабської, ісламської, є іншим. Вони вважають, що свобода, демократія та права людини є універсальними цінностями, на які жодна країна не має монополії.

Після 11 вересня, як твердить Ібрагім Наффі, США та Євросоюз почали кампанію проти арабських держав. Причому, відсутність у цих державах демократії була лише приводом для подальших нападок. Почалися обмеження допуску до США осіб арабської національності, чи мусульман. Були складені списки арабських студентів у США, за якими почала стежити поліція. Афганістан став першою жертвою американської помсти і виглядає на те, що США нападе і на іншу державу у регіоні - Ірак. Цей ефект посилюється намаганням Ізраїлю зламати опір палестинців, причому, Ізраїль отримує підтримку США. Зміна американських пріоритетів поширила безодню, що розділяє США та арабські держави.

Сьогоднішні США далекі від ідеалу демократії, який уявляли собі мільйони арабів на Близькому Сході. «Прощавай ідеал Америки», - так завершує свою статтю Ібрагім Наффі в єгипетській газеті Аль Аграм.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG