Доступність посилання

ТОП новини

У неділю в Україну має прибути Робер Менар, президент міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів», один із визначальних закордонних спостерігачів за розслідуванням справи Гонгадзе


У неділю в Україну має прибути Робер Менар, президент міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів», один із визначальних закордонних спостерігачів за розслідуванням справи Гонгадзе

Прага – Париж, 13 вересня 2002 – У неділю в Україну має приїхати Робер Менар, президент міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів». Він – один із визначальних закордонних спостерігачів за розслідуванням справи Гонгадзе.

Супроводжувати Робера Менара до Києва буде координатор українських проектів «Репортерів без кордонів» Алла Лазарєва.

Мар’яна Драч:

Пані Лазарєва, що очікує Менара в українській столиці, яка програма його візиту?

Алла Лазарєва:

По-перше, він приїздить для того, щоб юридично оформити право представляти інтереси потерпілої сторони у справі Гонгадзе, тобто бути офіційним представником пані Лесі та пані Мирослави Гонгадзе. Прокуратура зажадала, щоб він підписав певні документи. Власне, це вимога українського закону. Це нормально.

Він матиме зустрічі в понеділок зі Святославом Піскуном та Віктором Шокіним, першим заступником генерального прокурора України, який якраз займається справою Гонгадзе. Попередньо нам обіцяли, що Менар зможе разом з пані Лесею подивитися певні документи розслідування і ознайомитися з результатами експертиз. Тут я не можу сказати точно, чи повністю з результатами експертиз, які проводилися, чи частково.

Поза тим заплановані зустрічі з паном Азаровим, із яким «Репортери без кордонів» мусять підписати двосторонню угоду про право на громадський контроль щодо медійних справ. Ви знаєте, що є чимало проблем із податковими перевірками, щоб ми могли разом із податківцями подивитися ці документи з контролю.

Я думаю, що наша влада вміє робити перший крок до прозорості. Подивимося, наскільки це є зміна не зовнішньої форми, а насправді зміна стилю.

Мар’яна Драч:

Саме цими днями у Страсбурзі перебуває генеральний прокурор України Святослав Піскун. Ваша організація є спостерігачем у Раді Європи. Зокрема, одна зі справ, яку порушують представники Ради Європи під час зустрічей із паном Піскуном, – це справа Гонгадзе.

Що Вам відомо про результати візиту генерального прокурора України до Страсбурга?

Алла Лазарєва:

За нашою інформацією, обговорювалося питання про спеціальну підкомісію, яку збирається створити пані Северинсен при комісії з питань медіа. Зараз я знаю, що призначений повноважений у цій справі, і, наскільки мені відомо, уточнювався формат роботи цього уповноваженого, оскільки він матиме функції займатися не тільки справою Гонгадзе, але загалом ситуацією з українськими медіа.

Щодо спеціальної підкомісії зі справи Гонгадзе, то я знаю, що юристи Ради Європи налаштовані досить оптимістично, тому що вони вважають, що ця підкомісія може згодом стати постійною для спостереження за іншими справами про зникнення журналістів, які, на жаль, у світі трапляються частіше, ніж хотілося б.

Мар’яна Драч:

У прес-релізі генеральної прокуратури України також ідеться про те, що Святослав Піскун обговорював із представниками Ради Європи не лише справу вбивства Георгія Гонгадзе, але також розслідування кримінальних справ відносно Павла Лазаренка і Юлії Тимошенко. Чи справді представників Ради Європи турбують ці справи Лазаренка і Тимошенко?

Алла Лазарєва:

Те, що я знаю, принаймні, я можу свідчити, що на тих сесіях, які я відвідувала, публічно, в офіційному залі питання Тимошенко, Лазаренка не обговорювалося.

Тобто на рівні кулуарної роботи українського представництва я нічого не можу сказати. Але я точно знаю, що принаймні в порядку денному останні два роки жодним чином не було зазначено проблему Лазаренка і Тимошенко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG