Доступність посилання

ТОП новини

Кримінальне переслідування кримських татар має політичне та етнічне підґрунтя – вважає Мустафа Джемілєв


Кримінальне переслідування кримських татар має політичне та етнічне підґрунтя – вважає Мустафа Джемілєв

Симферополь, 20 вересня 2002 - Кримінальне переслідування групи кримських татар на чолі з членом Меджлісу Абмеджитом Сулеймановим має політичне та етнічне підґрунтя – вважає лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв. Нещодавно в Керчі завершився судовий процес над групою осіб, звинувачених у розкраданні бюджетних коштів, однак, суд відправив справу на дослідування, визнавши незаконність цілої низки дій, вчинених правоохоронцями.

Ця скандальна історія триває з кінця 1999 року, коли за підозрою у розкраданні бюджетних коштів в особливо великих розмірах був заарештований заступник міського голови Феодосії Едем Куртієв. Далі слідчі органи затримали ще чотири особи, в тому числі – делегата Курултаю, члена Меджлісу кримськотатарського народу Абмеджита Сулейманова. Усіх правоохоронці звинуватили у розкраданні коштів, виділених бюджетами різних рівнів на фінансування Програми повернення та облаштування кримських татар. З того часу Едем Куртієв провів за ґратами 32 місяці, інші – від 28 до 4 місяців.

Зрештою, нещодавно Керченський місцевий суд визнав необґрунтованість висунутих слідством звинувачень і відправив справу на дослідування, оскільки під час досудового слідства були допущені суттєві порушення вимог Конституції і Кримінально-процесуального кодексу України, частину з яких неможливо усунути в судовому засіданні, а тому виникла неповнота досудового розслідування. Крім того суд виніс окрему постанову стосовно слідчого, який вів цю справу.

Лідер Меджлісу, народний депутат України Мустафа Джемілєв каже, що справа сфабрикована, щоб кинути тінь на представницький орган кримськотатарського народу:

“Під час допитів у затриманих в основному вимагали зізнання такого ґатунку: мовляв, скажи що-небудь проти Меджлісу і тобі нічого не буде. Прямо з першого ж дня слідчий каже: давай свідчення на Меджліс, на Мустафу Джемілєва, і з тобою буде все в порядку. Ти не бійся – Мустафа ж депутат, йому все-рівно нічого не буде, а ти – загримиш. Ти ж знаєш – ми все можемо зробити. Навіть, якщо ти не винен – ми тебе можемо посадити. А от дай свідчення – і все буде добре”. – сказав лідер Меджлісу.

Мустафа Джемілєв припускає, що тут не тільки етнічне підґрунтя, але й політичне:

“Коли у Верховній Раді України розглядалося питання про довіру Генеральному прокурору Потебеньку – наша фракція проголосувала за його відставку. І за якийсь час у всі кінці України летять секретні депеші – зібрати компромат на депутатів, які голосували за відставку Генерального прокурора. Ось такий папірець лежав й у кримського прокурора Шуби, і чомусь вона потрапила до Грача”, - повідомив пан Джемілєв. За його словами, Меджліс не залишить цю справу без свого реагування і наполягатиме на покаранні усіх винних у незаконному кримінальному переслідуванні своїх співвітчизників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG