Доступність посилання

ТОП новини

Нова стратегія закордонної та оборонної політики США


Нова стратегія закордонної та оборонної політики США

Прага, 23 вересня 2002 – Білий Дім дає пояснення новій закордонній та оборонній стратегії США. З огляду на зміну системи безпеки після 11 вересня стратегія полягає в поєднанні американських інтересів із загальнолюдськими цінностями. Її називають "американським інтернаціоналізмом".

Національна стратегія безпеки Сполучених Штатів – це документ на 33 сторінках, який оприлюднили минулої п’ятниці. Його новизна і головна ідея в тому, що США ніколи більше не допустять, аби якась із країн випереджала їхню військову міць, як це було за часів Холодної війни. Жорстку стратегію обрано, щоби запобігти ворожим режимам і забезпечити розвиток ринкової економіки й демократії.

У тексті стратегії є слова і про те, що Вашингтон повинен бути готовим використати право першого удару для захисту своїх інтересів від терористичної загрози і держав, які підтримують тероризм і намагаються одержати зброю масового знищення.

Речник Держдепартаменту США Арі Флайшер прокоментував новий документ про стратегічні цілі США так: "Ця стратегія передбачає, що безпека Америки є першим і засадничим елементом нашого уряду. І президент реально оцінюватиме, звідки ці загрози походять".

Нова стратегія закордонної й оборонної політики – перше офіційне тлумачення закордонної політики, яку проводить адміністрація Буша. Щоденник "Нью-Йорк Таймз" назвав документ найагресивнішим підходом до питань національної безпеки від 80-х років минулого століття, коли президентом був Роналд Рейґан. Вважається, що нарощування військового потенціалу США часів Рейґана прискорило занепад Радянського Союзу.

Підтвердження принципів людської гідності, демократії і свободи совісті визначено як визначальні чинники загальної американської стратегії, яка ставить контртероризм у центр політики безпеки. Цитую далі документ: "Велика боротьба 20 століття між свободою і тоталітаризмом завершилася вирішальною перемогою сил свободи – єдиної сталої моделі розвитку нації – свободи, демократії та вільної економіки".

Задля того, аби Америка могла захищати всіх, хто бореться за свою свободу, вирішено збільшити наполовину допомогу державам, чиї уряди правлять справедливо, інвестують у свій народ та заохочують економічну свободу. Таке поєднання американських національних інтересів та загальнолюдських цінностей у документі про нову стратегію названо "особливим американським інтернаціоналізмом".

Наголос на праві першого удару та на необмеженому військовому потенціалі, навіть задля позірної ролі захищати Америку та міжнародний мир – усе це викликає, м'яко кажучи, подив у деяких державних діячів, чи то в Москві, Пекіні, чи в Брюсселі.

Коли речника Білого Дому Арі Флайшера запитали, чому документ є таким агресивним, він відповів: історія минулого століття показала, що світ став кращим завдяки американській політиці, яка призвела до падіння комунізму і поширення демократії до місць, у яких до того вона не існувала, як-то в Німеччині й Японії.

"Роль Сполучених Штатів як військової сили була така: ми – нація, яка неохоче, дуже неохоче застосовує свою силу. Але ми справді використовуємо свій вплив, інколи підтриманий силою, таким чином, що, як на мене, світ став кращим".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG