Доступність посилання

ТОП новини

Новий звіт Всесвітньої організації охорони здоров’я про насилля


Новий звіт Всесвітньої організації охорони здоров’я про насилля

Прага, 3 жовтня 2002 – Кожні шістдесят секунд у світі гине людина, кількість самовбивств є ще вищою, особливо у Східній Європі. Це невтішні дані з нового звіту про насилля у світі, що його оприлюднила Всесвітня організація охорони здоров’я. Автори звіту збирали інформацію у понад 150-ти країнах світу. Вони розглядають насилля як проблему в галузі охорони здоров’я, до якої треба ставитися як до хвороби і займатися її профілактикою.

Статистика, яку зібрали фахівці, справді шокує : у двохтисячному році в результаті воєн, самовбивств і вбивств у світі загинув мільйон шістсот тисяч осіб. Половина з них - це люди, які самі наклали на себе руки. Переважно так прощаються з життям чоловіки - втричі частіше ніж жінки. І чим старшою є людина, тим частіше вона впадає у відчай.

Тривожно і те, що Східна Європа очолює чорний список самовбивць. На сто тисяч населення в Литві так гине 51 особа, Росії – 43, Білорусі – 38, Україні - 34. Для порівняння, у Сполучених Штатах цей показник становить 14 осіб, у Великій Британії – 9, ще менше самовбивць в Латинській Америці та Азії.

Генетика, доступність зброї, алкоголізм – усе це штовхає людей у самовбивчу прірву. Але мають значення і соціальні проблеми, які загострилися після розвалу комуністичної системи, каже Радіо Свобода експерт Світової організації охорони здоров’я Андрес Вілавесес:

"Є й інші чинники, такі як психічні хвороби і депресії, а депресії часто пов’язані із соціальними проблемами країни. Це дуже важливі фактори ризику, які у багатьох випадках, коли вони поєднуються, спричиняють і пояснюють такий високий рівень самовбивств у Східній Європі."

За словами Вілавесеса, це не просто бідність штовхає людей на самогубство, а соціальна нерівність, зростання розриву між бідними й багатими. Розв’язання цієї проблеми, а ще - боротьба з алкоголізмом та наркоманією, доступ до антидепресантів – усе допомагає людям вижити, говорять фахівці.

Щодо вбивств, то за даними Світової організації охорони здоров’я, у Східній Європі найнебезпечніше жити в Росії та Албанії, де на сто тисяч населення щороку гине 21 особа. В Україні цей показник менший удвічі, у Словаччині – у десять разів. Стосовно жінок, то тут є ще одна тенденція: найчастіше їх вбивають добре знайомі їм люди – чоловіки й коханці.

А головний висновок міжнародних експертів такий: насилля можна й потрібно попереджати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG