Доступність посилання

ТОП новини

Білоруський прем’єр-міністр Геннадій Новіцький відмовився їхати на Другий економічний форум у Львові


Білоруський прем’єр-міністр Геннадій Новіцький відмовився їхати на Другий економічний форум у Львові

Мінськ, 4 жовтня 2002 - Делегація Білорусі дуже несподівано скасувала поїздку на форум у Львові, хоча на п’ятницю було заплановано переговори глав урядів Білорусі та Росії. Дехто в Мінську пов’язує це з тим, що з білоруським прем’єром не побажав зустрічатися у Львові прем’єр-міністр сусідньої Польщі, частина спостерігачів називає це антиукраїнським демаршем білоруського керівництва. А організатори львівського форуму подали як причину скасування візиту "надзвичайне становище в Білорусі".

Ще вранці 3 жовтня Білоруське державне радіо анонсувало візит білоруської делегації до Львова. Проте того ж дня білоруський уряд поінформував організаторів форуму, що представників Мінська не буде. Заступник глави Львівської обласної адміністрації Анатолій Делішин заявив на прес-конференції, що "відмова ця пов’язана з надзвичайним становищем у Білорусі".

Проте в Білорусі про таке становище ніхто досі не чув. Речник білоруського прем’єр-міністра Іван Знаткевич заявив Радіо Свобода, що причиною є "надзвичайна зайнятість Новіцького" у підготовці кишинівського саміту СНД. Але інші особи, близькі до прем’єра Новіцького, пояснюють, що він самостійно такі рішення не приймає. У Львові цим рішенням були дуже здивовані.

Нагадаю, що про українські борги Мінськові йдеться вже понад 10 років. Офіційний Київ не визнає це державним боргом та заявляє, що це є заборгованістю окремих українських підприємств. Проте білоруський президент Олександр Лукашенко ще 1998 року заявив, що доки Україна не сплатить боргів, доти Білоруссю не буде ратифіковано договір про державний кордон між двома країнами. Президент Лукашенко слово своє тримає. Цього року він і Леонід Кучма доручили урядам розв’язати проблему боргів до 15 червня, але прем’єри цього зробити не спромоглися. На останній прес-конференції у вересні Олександр Лукашенко заявив, що Україна вже підписала пакетну угоду з Білоруссю про борги та кордон, але її не виконує. У Києві про такий пакет нічого не знають. Проте речник Анатолія Кінаха Сергій Нагорянський заявив Радіо Свобода, що не хотів би пов’язувати рішення білоруської делегації не їхати до Львова з розв’язанням проблеми боргів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG