Доступність посилання

ТОП новини

Курс акцій цінних паперів на американській фондовій біржі впав до найнижчого рівня за останні шість років


Курс акцій цінних паперів на американській фондовій біржі впав до найнижчого рівня за останні шість років

Нью-Йорк, 8 жовтня 2002 – Курс акцій цінних паперів на американській фондовій біржі впав до найнижчого рівня за останні шість років. Це впливає на всю економіку Сполучених Штатів. Що там сталося?

А все просто. Ринок акцій на Уол-стріт підпорядковується тим самим правилам, що й немирівський ринок, тобто чим більший попит на крам, тим вище піднімається на нього ціна, і навпаки. Так от, на Уол-стріт пропозиція випереджає попит. Замість купувати цінні папери, інвестори їх активно продають. Ціна падає.

Великий російський гуморист Ілля Ільф колись зауважив, переглянувши невдалу театральну виставу: “Режисер запевняє, що його спектакль – це крок уперед, – а публіка вимагає гроші назад”. Скидається на те, що щось подібне коїться з американською економікою: на перший погляд усе ніби гаразд. От міністр фінансів Пол О’Ніл, виступивши в Аризоні на зборах Американської Асоціації Банкірів, запевняв, що все нормально в господарстві, цитую: “Ключові економічні показники, такі, як рівень інфляції, реальна зарплатня, продуктивність праці, банківський процент на позики, прибутки бізнесу, рівень житлового будівництва – все це в порядку”, – але водночас визнав, знову цитую: “на думку багатьох спостерігачів, це все ще не виглядає як відновлення” (тобто вихід із рецесії).

“Не виглядає” – не те слово. Уол-стріт мало не в паніці, і про це свідчать головні показники біржі: це й індустріальний індекс Дау Джонза – це середня ціна акцій тридцятьох найбільших компаній країни, таких як Дженерал Моторз, Майкрософт, Кока-Кола тощо; це й НАЗДАК – цей індекс складають сто найбільших технологічних компаній; це й 500 компаній на списку Стандард енд Пур.

За відомим прислів’ям, якщо Дженерал Моторз чхне, то у всієї Америки нежить. Тому що Дженерал Моторз – виробляє автомобілі, а з ними пов’язано багато інших галузей промисловості – металопрокат, комп’ютери, скло, гума, радіоелектроніка і так далі. Ну, а якщо нежить в американської промисловості, то й решта світу недужає. Адже Америка виробляє чверть усієї світової продукції, і найбільші корпорації – багатонаціональні.

Шість тижнів триває безперервний спад на Уол-стріт. Дається взнаки непевність у зв’язку з іракською проблемою, низка гучних скандалів із викриття зловживань лідерів і банкрутством кількох великих компаній, таких, як Енрон і Ґлобал Кросинґ. Білий дім уважає, що багато в чому завинив Конґрес, бо там затримують прийняття законопроектів, які сприяють бізнесові. Разом із тим, як показує соціологічне опитування, щойно проведене газетою Нью-Йорк Таймз і телемережею Сі-Бі-Ес, більшість американців уважає, що президент Буш повинен більше уваги приділяти економіці.

Так чи інакше, поки що спад триває.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG