Доступність посилання

ТОП новини

Рада Безпеки ООН не розглядатиме звинувачення України в продажеві «Кольчуг» Іракові, поки цю справу не розстежать американці. Святослав Піскун переконуватиме їх, що Леонід Кучма в «Іракґейті» не винен


Рада Безпеки ООН не розглядатиме звинувачення України в продажеві «Кольчуг» Іракові, поки цю справу не розстежать американці. Святослав Піскун переконуватиме їх, що Леонід Кучма в «Іракґейті» не винен

Вашинґтон – Прага, 9 жовтня 2002 – Американські офіційні особи сказали Радіо Свобода, що було вирішено не розглядати питання обвинувачень у нелегальному продажеві українських «Кольчуг» Іракові в рамках Ради Безпеки ООН, аж поки американська сторона не завершить розслідування цієї справи. Тим часом генеральний прокурор України Святослав Піскун в інтерв’ю для американського щоденника «Вашинґтон Таймз» напередодні своєї поїздки до США висловив упевненість, що президент Леонід Кучма в «Іракґейті» не винен.

У розмові з кореспондентом Радіо Свобода американський дипломат в ООН заявив, що Вашинґтон вирішив зачекати результатів розслідування, яке проводять американські органи щодо звинувачень української влади в продажі радарних систем «Кольчуга» Іракові попри санкції ООН. Щойно після завершення цього процесу буде розглянено питання, чи слід Сполученим Штатам домагатися дій стосовно цієї справи з боку Комітету Ради Безпеки ООН.

Американський дипломат не уточнив, як довго може потривати розпочате Сполученими Штатами розслідування. Проте речник Державного департаменту США Філіп Рікер, виступаючи у Нью-Йорку, зазначив: «Ідеться про справу, яку ми бажаємо розглянути якомога швидше в рамках нашого перегляду політики стосовно України і стосовно президента Кучми зокрема», – наголосив речник Державного департаменту.

Нагадаємо, що міністр закордонних справ України ще 21 вересня звернувся до Ради Безпеки ООН, щоб там розглянули питання звинувачень України у причетності до передачі озброєнь Іракові попри санкції ООН. А через кілька днів, а саме 24 вересня, Державний департамент США заявив, що розпочинає перегляд політики стосовно України й особливо президента Кучми, оскільки було визнано автентичним запис майора Мельниченка, на якому президент Кучма схвалює таємну оборудку продажу радарних систем Іракові.

Речник державного департаменту США Філіп Рікер, однак, заявив у вівторок, що українські офіційні особи запевнили Вашинґтон у готовності до повної відкритості і навіть передали деякі документи в цій справі.

Тим часом генеральний прокурор України Святослав Піскун напередодні свого візиту до США – планованого було вже на нині, але відкладеного «з міркувань технічного характеру» на 14 жовтня – в інтерв’ю для американського щоденника «Вашинґтон Таймз» заявив, що він не має свідчень, які підтримали б звинувачення на адресу президента Леоніда Кучми в продажеві радарів до Іраку.

Піскун вивчив записи, на яких Кучма погоджується продати озброєння до Іраку, і свідчення під присягою причетних до справи осіб – і це, за словами генпрокурора, переконало його, що Україна не постачала Іракові радар раннього попередження «Кольчуга».

Щоправда, зазначив він, самого президента з цього приводу не допитували. Але, наголосив Піскун в інтерв’ю для «Вашинґтон Таймз», «ми й так уже знаємо його думку про це».

«Ми не тлумачимо докази, ґрунтуючись на самих лише розмовах», – додав Піскун і в своєму інтерв’ю, що його надруковано в середу, знову закликав США надати українському слідству записи Миколи Мельниченка або принаймні «їхні повні копії» – так подає американський щоденник слова Піскуна, сказані через перекладача. Цей запит генпрокурор України ще раз висловить на переговорах у міністерстві юстиції США й Федеральному б’юрі розслідувань у Вашинґтоні, куди, як сказав Святослав Піскун у записаному в вівторок інтерв’ю для «Вашинґтон Таймз», він має прибути на початку наступного тижня.

Додамо, що в Україні про перенесення візиту Піскуна до США, а також до знаної як офшорна зона острівної держави Антіґуа, на наступний понеділок було повідомлено лише в середу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG