Доступність посилання

ТОП новини

Ініціаторів маніфесту українських журналістів проти цензури приймають цими днями в американській столиці


Ініціаторів маніфесту українських журналістів проти цензури приймають цими днями в американській столиці

Вашингтон, 11 жовтня 2002 - Сьогодні вони виступили на брифінгу радіо „Свобода”.

Юлія Мостова, Андрій Шевченко, Євген Глібовицький, Роман Скрипін – популярні українські журналісти заявили у Вашингтоні , що рівень цензури у засобах масової інформації в Україні дійшов точки, коли професійно журналістикою вже займатись не можливо. Представники урядових структур і мозгових центрів, які зібрались у п'ятницю на брифінгу радіо „Свобода”, мали можливість почути про унікальні форми цензури, які практично знищують поняття вільного доступу до інформації в Україні. Журналісти розповіли, що дії політичної опозиції в Україні практично заборонені до висвітлення. Існують табу на показ окремих політичних та суспільних лідерів.

Відповідаючи на запитання чи не бояться вони, що їх боротьба може бути дискредитована і використана для досягнення політичних цілей Роман Скрипін – ведучий телеканалу СТБ зазначив, що вони чують такі звинувачення постійно, але суть їх боротьби у відстоюванні власних професійних принципів і все що вони хочуть – це без тиску виконувати свою роботу і подавати людям об'єктивну інформацію. Сьогодні сказав він ,ми, ті хто прагне подавати інформацію зі всіх точок зору перетворились в опозицію. Ми не політики, ми журналісти, Але якщо ми і далі дозволимо себе використовувати тоді в Україні практично будуть зовсім знищені професійні журналістські стандарти. У нас зараз таке відчуття ніби ми живемо в Українській радянській соціалістичній республіці, хоча в журналістику наше покоління прийшло в незалежній Україні.

Юлія Мостова дуже чітко описала форми залежності та форми тиску, які застосовуються до журналістів. Вона зазначила, що посилення реакції та розповсюдження темників розпочалось з моменту приходу в Адміністрацію президента Віктора Медведчука. Вона констатувала факт, що поки в український медіа бізнес не прийдуть західні інвестиції, важко говорити про покращення ситуації на медіа ринку.

Українські журналісти прибули до Вашингтона для участі у міжнародній конференції присвяченій перспективі інтеграції України у Європейські та Євроатлантичні структури, і круглий стіл у якому вони брали участь став темою набільш цікавих і жвавих дискусій на форумі та поза його межами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG