Доступність посилання

ТОП новини

Під час референдуму щодо розширення Європейського Союзу ірландці сказали “Yes!” і у ЄС відлягло від серця


Під час референдуму щодо розширення Європейського Союзу ірландці сказали “Yes!” і у ЄС відлягло від серця

Брюсель, Та й не лише у жителів та політиків країн- членів Європейського Союзу. Нині святкує також більшість жителів десяти країн-кандидатів у Європейський Союз.

Не можна сказати, що сьогоднішній зовнішній вигляд європейського істеблішменту в Брюселі був свіжим. Взнаки далась безсонна ніч із неділі на понеділок, оскільки брюссельські функціонери до глибокої ночі очікували остаточних і детальних результатів референдуму в Ірландії. Врешті-решт підрахунок голосів показав, що Ірландія дає “зелене світло” розширенню Європейського Союзу. Комісар ЄС у справах зовнішньої Політики Кріс Паттен, який нині зібрався з міністрами закордонних справ країн ЄС у Люксембурзі, аби обговорити подальші аспекти розвитку зовнішньої політики, сказав, що визнання ірландцями Ніціанського договору про розширення ЄС стало міцним імпульсом до внутрішньої інтеграції Європейського Союзу.

Навіть італійський прем'єр міністр Сільвіо Берлусконі, який часто має свою власну опозиційну думку щодо спільної зовнішньої політики та оборони ЄС, назвав результати референдуму в Ірландії “фундаментальним кроком до міцного об'єднання європейців”. Подібна реакція і в президента Франції Жака Шірака.

Він зазначив, що Ірландія відчинила двері до об'єднання континенту. А сам президент Ірландії Берті Ахерн заявив: ”Все що є корисним і добрим для Європи, корисне і для ірландців “. В цьому ж дусі висловилась основна частина європейської політичної еліти.

А що кажуть представники країн - кандидатів у ЄС?

Думка про результати ірландського референдуму політолога румунського тижневика Крістіана Унтеану: “Це широко розчинені двері в наше спільне майбутнє, майбутнє міцного європейського ринку, міцної економіки, політичної ваги і високої обороноздатності”.

Моя колега - представник Мальти, яка теж є кандидатом у ЄС, Інгрід Броунріг каже: "Це був безсумнівно позитивний результат, який означає, що розширення Євросоюзу таки відбудеться. Це також безсумнівно стане добрим імпульсом для мальтійців, котрі у квітні проводитимуть референдум чи вступати Мальті в Євросоюз, чи ні. Тепер проєвропейські сили Мальти одержали міцну підтримку від ірландців.

До речі не втримаюсь, щоб не зауважити, що перемогу святкували минулої ночі європейці не з келихом шампанського, а з келихом знаменитого ірландського пива “Ґіннес”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG