Доступність посилання

ТОП новини

“Ми будєм закручівать гайкі относітєльно чєчєнцєв...”


“Ми будєм закручівать гайкі относітєльно чєчєнцєв...”

Одеса, 7 листопада 2002 - Саме ці слова “мав честь” виголосити працівник Одеського обласного відділення Служби безпеки України під час зустрічі з головою Всесвітнього конгресу вайнахів Хусейном Берсанукаєвим. Погроза ця пролунала після відмови останнього припинити в Одесі діяльність Чеченського інформаційного центру.

Злякалися у СБУ в Одесі критики МЗС Росії і вимоги негайно припинити діяльність інформаційного центру у причорноморському місті.

Процитую ще раз працівника СБУ: “Нині Україна з Росією зближується. Ваша діяльність та робота інформаційного бюро заважає зближенню Росії з Україною. Не шкодьте Україні... Росія може перекрити нам газ.”

На ці слова Голова всесвітнього конгресу вайнахів Хусейн Берсанукаєв відповів, що “Україна просувається на шляху до правової держави. Один з принципів правової держави, це саме свобода слова і можливість почути різні думки на одну проблему. Вас хвилює газ, а мене щоби не знищували чеченський народ.

Нині триває геноцид проти чеченців. Якщо Ви проти незалежності Чечні, це означає що Ви і проти незалежності України”.

Про цей вельми неприємний діалог З працівником СБУ Хусейн Берсанукаєв розповів на прес-конференції для журналістів в Одесі.

Голова Всесвітнього Конгресу вайнахів повідомив, що нині готується нова заява Чеченського інформаційного бюро в Одесі. Її автори вимагатимуть припинити війну на території Чеченської республіки. “Ми будемо вимагати від світового співтовариства сприяння у справі зупинення війни. Зупиніть російських вандалів та Президента Росії Володимира Путіна, який приплив до влади на крові чеченського народу!

І Він готовий пролити кров ще десятків тисяч чеченців”.

На прес-конференції мова йшла і про нещодавні події у Москві, пов’язані з так званим “звільненням” заручників.

“Я переконаний, що ніхто з так званих “терористів” знищувати заручників не збирався. Їх планували звільнити.

Це було не зручно російській владі, бо це напевне був би ефект потужного вибуху. Це б довело безсилля влади Президента Путіна і значно зменшило б його рейтинг.

Напередодні Президентських виборів Володимиру Путіну такий перебіг подій не підходив. Саме тому вони імітували “героїчне звільнення” заручників, що стало причиною багатьох смертей.”

Вимоги Росії припинити в Одесі діяльність Чеченського інформаційного центру Хусейн Берсанукаєв назвав такими, що пов’язані з бажанням північного сусіда зупинити критику на адресу так званих “визволителів” заручників.

“Росія показала цілому світу, що вона не шкодує не лише чеченським народом, але навіть життя власних громадян.

Росія вчинила злочин проти власного народу. Але, світ знатиме правду про події у Чечні. Увагу світової громадськості від реальних подій на території Чечні росіянам не відволікти”.

Хусейн Берсанукаєв висловив подив з приводу заяв українських офіційних осіб про те, що в Одесі Інформаційного центру Чеченської республіки начебто “не існує”.

“Інформаційний центр в Одесі працює незважаючи на тиск з боку Служби безпеки України.

Ми вимагаємо від російської влади сісти за стіл переговорів з Президентом Ічкерії Масхадовим. Світове співтовариство має вимагати створення міжнародної комісії для розслідування причин захоплення заручників та їхнього так званого “звільнення”. Ми маємо дізнатися правду – хто вбив заручників – “терористи” чи “визволителі”? Винні лікарі чи спецслужби?”.

Слід нагадати, що Росія неодноразово вимагала заборонити діяльність в Одесі Інформаційного центру Чеченської республіки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG