Доступність посилання

ТОП новини

Рада Європи сьогодні відклала прийом Югославії через те, що ще не ухвалено Конституційну хартію перебудованої сербсько-чорногорської держави


Рада Європи сьогодні відклала прийом Югославії через те, що ще не ухвалено Конституційну хартію перебудованої сербсько-чорногорської держави

Белград, 7 листопада 2002 – Спільна комісія парламентів Югославії, Сербії і Чорногорії уже кілька місяців безрезультатно обговорює проект цього документу, який сьогодні ж став темою палких дебат у Парламенті Косова.

Парламентська асамблея Ради Європи у вересні прийом Югославії до найстаршої європейської організації обумовила завершенням переговорів про перебудову сербсько-чорногорської федерації й ухваленням Конституційної хартії до 7 листопада. Згаданий документ мав бути ухваленим до кінця червня, відтак до кінця серпня. Міжпарламентська комісія марно провела сотні годин над різними проектами. Не вдалося їй подолати розбіжності щодо повноважень союзних органів майбутньої держави.

На останній сесії комісії трьох парламентів ухвалено проект вступної статті Конституційної хартії. Окремі члени на знак протесту вийшли із складу комісії. Мусульмани з краю Санджак незадоволені пропозицією, щоби цей край було поділено між Сербією й Чорногорією. Етнічних албанців обурило положення в якому Косово названо складовою частиною Сербії.

Прем’єр-міністр Косова Байрам Реджепі під час донорської конференції у Брюсселі заявив, що Парламент проголосить незалежність провінції у разі якщо Белград наполягатиме на твердженні, що Косово належить Сербії. Лідери косовських албанців, посилаючись на відповідну резолюцію Ради безпеки ООН, заявляють, що Косово є складовою частиною Югославії. А якщо ж Югославії немає, тоді мешканці Косова, на їхню думку, мають право на самовизначення.

Три партії етнічних албанців на сьогоднішній сесії Парламенту Косова запропонували окрему декларацію, в якій положення Конституційної хартії про статус Косова названо неправосильним. На думку албанців, йдеться про акт сербської агресії. Сербські депутати, як і завжди в таких випадках, покинули зал.

Представники міжнародного співтовариства у Приштині з цього приводу повторюють цю саму формуляцію: резолюція 1244 Ради безпеки є єдиним офіційним документом щодо провінції й підставою для розбудови демократичного й мультиетнічного Косова. Про це в середу у Приштині заявив міністр закордонних справ Великобританії Джек Стро. Це саме кажуть голова міжнародної адміністрації Міхаел Штайнер та його речник Сюзан Мануел, яка додає, що на статус Косова не впливатимуть жодні документи Сербії і Чорногорії. Офіційний Белград поки що мовчить.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG