Доступність посилання

ТОП новини

Президент США Джордж Буш дав інтерв’ю Радіо Свобода


Президент США Джордж Буш дав інтерв’ю Радіо Свобода

Прага, 18 листопада 2002 - Президент Сполучених Штатів Америки Джордж Буш перед вильотом до Праги для участі в саміті НАТО дав інтерв’ю кореспонденту нашого радіо Джефрі Доновану. Розмова торкалася найрізноманітніших аспектів сучасної світової політики. Ми знайомимо вас лише з окремими фрагментами цього інтерв’ю.

Кореспондент Джефрі Донован розпочав з того, що цього тижня НАТО святкуватиме історичний етап розширення, зосередивши, водночас, увагу на нових загрозах, таких, приміром, як Ірак. Пане Президенте, ви говорили про можливість очолити сили коаліції проти Іраку. Чому б не використати сили НАТО проти Іраку, адже, за статутом альянсу, всі країни зобов’язані прийти на допомогу державі, якій загрожує небезпека.

На це президент Буш відповів так:

Насамперед, я сподіваюся, що все скінчиться мирно. Я маю на увазі, що Саддам Хусейн піде на роззброєння. Ми сподівалися на це упродовж 11-ти років, ухваливши за цей час 16 резолюцій. Тепер ми ухвалили 17-у резолюцію. І я сподіваюся, що цього разу буду працювати з країнами, що прагнуть до свободи і миру, для того, щоб ця резолюція була виконана. А якщо Саддам не роззброїться, то ви маєте рацію – я очолю коаліцію для його роззброєння. Створити цю коаліцію можна різними способами. Можна використати для цього і НАТО. Саддам Хусейн має зрозуміти: так чи інакше, але його роззброять. Ще раз: сподіваюся, це відбудеться у мирний спосіб.

Далі кореспондент радіо Вільна Європа/радіо Свобода запитав американського президента, який внесок можуть зробити нові члени НАТО, враховуючи той факт, що всі вони є відносно невеликими державами.

Президент Буш:

По-моєму, ці країни можуть привнести щось дуже важливе – свою любов до свободи. Ці народи жили в тоталітарних державах, вони не були вільними. А тепер вони побачили свободу і полюбили її так само, як її любить Америка. І це буде цінний внесок в НАТО, це здоровий внесок. По-моєму, ці країни зроблять свій внесок і з військової точки зору. Однак ключовим елементом є зміна воєнної стратегії самого НАТО. Ця нова стратегія бере початок з того, що Росія не є нашим ворогом. НАТО повинен існувати не для того, щоб попередити захоплення Європи Варшавським пактом. Варшавського блоку більше не існує, він повільно, але впевнено перетворюється в НАТО. Воєнна стратегія повинна відображати реальні загрози. Справжня загроза – це терористичні акти у всьому світі. І чим більше ви любите свободу, тим більше вірогідності, що на вас нападуть.

Одне з запитань кореспондента нашого радіо президентові Сполучених Штатів Америки торкалося того, чи погоджується пан Буш з тим, що президент Росії Володимир Путін прирівнює війну в Чечні до американської війни з тероризмом.

Президент Буш:

Я сподіваюся, що Росія зможе знайти мирне врегулювання проблеми в Чечні. Це не означає, що Володимир не повинен робити все можливе, щоб захистити свій народ від окремих терористичних актів. Але це – іншого ґатунку війна. Ми маємо справу з війною, в якій люди ховаються у печерах і кутках у віддалених частинах світу і посилають своїх прихильників, самогубців на смерть. Мені видається, що ця війна полягає в тому, щоб виловити цих людей, і в тому, щоб одночасно вирішити проблеми мирним шляхом, поважаючи права людини і права національних меншин в цих країнах. Я говорив про це під своєї президентської кампанії і я повторюю це панові Путіну кожного разу, коли бачу його.

На запитання кореспондента чи президент Буш допускає, що Росія може стати колись повноцінним членом НАТО, глава Білого дому відповів:

По-моєму, партнерство між НАТО і Росією буде дуже конструктивним. Але подивимося, час покаже. Зараз важливо, щоб ці взаємини працювали так, як вони мають працювати. Партнерство показує Росії, що розширений союз НАТО біля її кордонів – це не загроза. Навпаки, в майбутньому він дозволить Росії рости. Я їду з Праги до Санкт-Петербурга саме для того, щоб донести це послання до російського народу: попри те, що розширення НАТО відбудеться біля ваших кордонів, особливо в таких непростих регіонах, як Прибалтика, вам не треба боятися розширення, вам треба його вітати, тому що тепер навколо вас - набагато мирніше оточення, яке дозволить вам розвивати ваш багатий потенціал. І важливо, щоб в Росії це почули, -

сказав президент Сполучених Штатів Америки Джордж Буш в інтерв’ю кореспондентові Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джефрі Доновану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG