Доступність посилання

ТОП новини

Двері до Європи для білоруського президента зачиняються


Двері до Європи для білоруського президента зачиняються

Прага, 19 листопада 2002 – Європейський Союз зробив ще один крок до політичної ізоляції диктаторського режиму білоруського президента. Усі країни Європейського Союзу, крім Португалії, вирішили заборонити білоруському президентові Олександру Лукашенку в’їзд на свою територію через порушення прав людини у цій колишній радянській республіці.

На сьогоднішньому засіданні у Брюсселі міністри закордонних справ країн Європейського Союзу вирішили заборонити білоруському президентові та ще сімом ключовим фігурам у його уряді в’їзд на територію своїх країн. На думку Європейського Союзу, Олександр Лукашенко не є легітимним президентом країни з огляду на численні порушення під час президентських виборів. ЄС також вважає, що Лукашенко – авторитарний правитель, який не поважає права людини.

Не приєдналася до рішення 14 країн Європейського Союзу лише Португалія, яка нині головує в Організації з Безпеки і Співпраці в Європі, і побоюється, що повна ізоляція білоруського режиму від Європи унеможливить вирішення головного питання у стосунках Білорусі та ОБСЄ, а саме щодо повернення місії ОБСЄ до Мінська.

Португалія сподівається, що офіційний Мінськ все ж піде на співпрацю з організацією, і що білоруський президент візьме участь у нараді ОБСЄ, яка відбудеться у португальському місті Порто на початку наступного місяця. На думку Португалії, потрібно шукати інші, гнучкіші шляхи заохочення білоруського режиму до співпраці з міжнародними організаціями та до поваги до прав людини та демократичних свобод у його країні. Португалія також нагадала, що заборона в’їзду на територію країн ЄС президентові Зімбабве Роберту Муґабе призвела до погіршення стосунків об’єднаної Європи з багатьма африканськими країнами.

За словами європейського дипломата, Португалія, яка є членом Шенґенської Угоди, має право видавати візу панові Лукашенку, чи кому-небудь із семи інших осіб у чорному списку, лише на подорож до своєї країни.

Як вважають деякі оглядачі, приклад країн ЄС тепер наслідуватимуть і країни-кандидати на вступ до Європейського Союзу, які намагають узгоджувати свою зовнішню політику із країнами ЄС. Офіційна Прага ще минулого тижня заявила про те, що вона не видасть візу білоруському президентові, який мав намір взяти участь у Празькому самміті НАТО. У відповідь на це білоруський президент відкликав посла з Чехії та погрозив відкрити свої кордони для нелегальної міграції та контрабанди.

Польща, яка має найбільший кордон з Білоруссю з усіх кандидатських країн, попереджає, що карні заходи щодо білоруського президента не мають поширюватися на всю країну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG