Доступність посилання

ТОП новини

Бін Ладен живий, але США до нього вже підбираються


Бін Ладен живий, але США до нього вже підбираються

Прага, 25 листопада 2002 – У намаганні попередити загрозу нових терактів, Сполучені Штати полюють на бойовиків терористичної мережі Аль-Каїда та її головну фігуру – УсамуБін Ладена. Президент Джордж Буш каже, що боротьба з тероризмом триватиме довго, бо ворог – невловимий, та все ж таки, а як же знешкодити Бін Ладена?

Невловимий Бін Ладен. Чи справді знищивши цю особу, з тероризмом буде покінчено? На запитання Радіо Свобода, чи не розчарований він нездатністю американських сил схопити головного терориста, президент Джордж Буш відповів: "Чи це Бін Ладен, чи хтось інший - вони готують напад, це - безперечно. Тому нам треба їх дістати. Все багато серйозніше, ніж одна окрема особа."

Американські розвідники кажуть, що знешкодити Бін Ладена можна захопивши його найближчих помічників. 3 тижні тому американці захопили Абд аль Рахіма аль Намірі, керівника однієї з груп, що діяла у Перській затоці й Середземномор’ї; тоді ж ЦРУ знешкодило у Йємені ще одну впливову фігуру в Аль-Каїді; зараз у американському полоні перебувають двоє координаторів атак 11 вересня.

Але, чому саме з ліквідацією Бін Ладена пов'язують сподівання на перемогу над тероризмом. Аналітик незалежного дослідницького центру Като у Вашингтоні Тед Карпентер каже, що це буде перемогою для США: "Це буде величезним психологічним вибухом для Аль-Каїди, якщо вона загубить бін Ладена. Невідомо, що станеться з її фінансами, які особисто контролює бін Ладен."

Знешкодити бін Ладена так само складно, як і ліквідувати саму терористичну мережу. Чому? Карпентер порівнює Аль-Каїду з комерційним брендом типу Мак Дональдс: "Вона має фірмову марку, контролює дії та фінанси, але буденні справи мережі виконують незалежні оператори. Так зробив бін Ладен, тому його можна назвати Мак Дональдсом міжнародного тероризму."

Генерал американської військової розвідки у відставці Едвард Еткесон натомість вважає, що Аль-Каїда організована на спосіб родини: "Вона діє як старший дядько: керівники осередків приходять до бін Ладена і просять в нього гроші, фальшиві документи, зброю, вибухівку для конкретних операцій. Він все дає, якщо вважає операцію вартою."

Еткесон припускає, що Аль-Каїда знайде собі іншого лідера, якщо бін Ладена ліквідують, але той інший ніколи не матиме стільки містики навколо себе і стільки впливу на озлоблених молодих мусульман.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG