Доступність посилання

ТОП новини

Керівники Югославії, Сербії і Чорногорії у четвер ввечері з керівником ЄС Хав’єром Соланою досягли домовленості про остаточну версію Конституційної хартії майбутньої співдружності двох республік


Керівники Югославії, Сербії і Чорногорії у четвер ввечері з керівником ЄС Хав’єром Соланою досягли домовленості про остаточну версію Конституційної хартії майбутньої співдружності двох республік

Белград, 29 листопада 2002 – Курйоз ситуації в тому, що в ім’я Чорногорії в розмовах брали участь – колишній президент та колишній прем’єр-міністр.

Коли повідомляють про політичні події в Чорногорії, оглядачі говорять лише про колишніх та про майбутніх урядовців, оскільки нинішніх – немає. Після жовтневих парламентських виборів, на яких абсолютну більшість здобула незалежницька коаліція Демократичної партії соціалістів і соціал-демократів, в республіці склалася незвичайна ситуація: вся влада опинилася в руках однієї людини, сорокавосьмилітнього Филипа Вуяновича.

Два тижні тому Вуяновича, який з 1998 року був головою уряду, обрано спікером Парламенту. На початку цього тижня, коли президент Чорногорії Міло Дюканович подав у відставку, Вуянович став виконуючим обов’язків глави республіки. Демократична партія соціалістів у середу призначила Вуяновича своїм кандидатом на пост президента. До сформування нового уряду спікер Парламенту залишається й виконуючим обов’язків прем’єр-міністра. А донедавній президент Міло Дюканович наразі є мандатарієм майбутнього уряду. Мандат йому вручив – виконуючий обов’язків президента й прем’єр-міністр у відставці Филип Вуянович.

В Чорногорії такого не бувало, кажуть історики, від часів коли нею правив князь, православний єпіскоп й письменник Петро Петрович Нєґош, якого називали Господарем. Було це в перший половині ХІХ століття. Експерти кажуть, що така ситуація юридично неможлива. Проте, вони згідні в тому, що ця кадрова плутанина базується на Конституції, незважаючи на те, що вищим законодавчим актом не передбачено, щоби та сама людина могла бути президентом, прем’єром, спікером Парламенту та ще й кандидатом на пост президента і членом Верховної ради оборони Югославії.

Президентські вибори у Чорногорії призначено на 22 грудня. До того часу Дюканович ймовірно сформує новий уряд. А хто стане виконуючим обов’язків президента коли спікер Парламенту подасть у відставку? Юристи не мають відповіді на це запитання. Мають лише карикатуристи, які невтомно глузують з абсурдів, які, здається, можливі лише на Балканах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG