Доступність посилання

ТОП новини

Гюмен райтс воч критикує Раду безпеки ООН


Гюмен райтс воч критикує Раду безпеки ООН

Прага, 17 грудня 2002 – Відома у світі міжнародна правозахисна організація Гюмен райтс воч виступила із критикою Ради безпеки ООН за пасивність і брак уваги до кримінальних судів у справі воєнних злочинів і геноциду в Руанді і колишній Югославії. На думку керівників правозахисної організації, таке ставлення заохочує уряди різних країн ігнорувати міжнародне право. Перед мікрофоном Василь Дарчук.

Із цією критикою у понеділок виступив конкретно директор Міжнародної програми справедливості при організації Гюмен райтс воч Річард Дікер у листі до теперішнього голови Ради безпеки ООН. Цю посаду віднедавна перебрав представник Колумбії при ООН Альфонсо Вальдів’єсо. У листі Дікера мовиться, що правозахисна організація глибоко стурбована бездіяльність Ради безпеки ООН у справі створених з її ініціативи міжнародних кримінальних судів, покликаних провести слідство і покарати організаторів воєнних злочинів і геноциду в Руанді і колишній Югославії.

Нині ці суди продовжують слідство. У центрі уваги світової громадськості тепер є судовий процес над колишнім югославським комуністичним лідером Мілошевичем, відповідальним за етнічні чистки і геноцид проти албанців у краї Косово, і слухання у справі колишнього президента боснійських сербів Біляни Плавшич.

Міжнародний кримінальний суд у справі Руанди рада безпеки створила 94-го року після закінчення кровопролитної громадянської війни у цій країні, а у справі воєнних злочинів у колишній Югославії – 93-го року. Проте, як вважають керівники правозахисної організації Гюмен райтс воч, Рада безпеки залишила діяльність судів поза увагою. Таке ставлення, як підкреслює Річард Дікер у листі до Ради безпеки, може викликати лише негативний результат. Нині деякі країни – члени ООН, стверджують автори листа, уже відмовляються співпрацювати з міжнародним трибуналом, тому рада безпеки мала б докласти негайних зусиль, щоб виправити це становище і зобов’язати країни – члени ООН до підтримки цих судів і співпраці з ними.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG