Доступність посилання

ТОП новини

Аль-Каїда жива...


Аль-Каїда жива...

Прага, 18 грудня 2002 – У вівторок представники ООН повідомили, що у східній частині Афганістану, під носом у антитерористичної коаліції, відновили своє функціонування тренувальні табори терористів, «похресником» яких є Осама Бин Лядин.

У той час як світ сподівається, що мережа Аль-Каїди знищена, і арешт її засновників лише справа часу, організація, виявляється, продовжує функціонувати. А це можливо з тієї простої причини, що світовій спільноті так і не вдалося перекрити основні джерела фінансування терористів. Про це інформує на сторінках західних газет відомий британський експерт Майкл Чандлер, керівник групи експертів ООН. Він сказав, що інформацію про функціонування таборів Аль-Каїди у Східному Афганістані вони отримали з «відкритих джерел». За цими даними невеликі групи терористів з’явилися поблизу Асадабада і вони пересувні, бо бояться виявити себе. Тим часом американське командування антитерористичною операцією відмовляється коментувати ці повідомлення. Представник його в Тампа /Флоріда/ лише сказав, що «ми чуємо повідомлення про це щодня, включно з доповідями ООН». Американські представники в Афганістані, зокрема на авіабазі в Баграмі, також не пам’ятають за останній час якихось серйозних операцій проти таборів терористів на території цієї країни.

Експерти ООН вважають, що санкції супроти терористів не вдалося здійснити у повному об’ємі. Виглядає так, що Аль-Каїда отримує фінанси у вигляді виробів із золота та інших коштовностей.Представники ООН вважають, що останні теракти минулої осені на острові Балі, в Індонезії, свідчать про зв’язки Аль-Каїди з терористичними групами Південно-Східної Азії. А терористичнй акт в Момбасі /Кенія/ лише чудом не призвів до ще більших аніж в Балі жертв. Зокрема, Чандлер сказав і таке:

«Фактично стається так, що часто молоді люди, розчаровані життям, мають симпатії до Аль-Каїди і ми зіштовхуємося з такими явищем, коли симпатії до цієї організації досить широко розповсюджені в багатьох країнах і чимало осіб щасливі бути в ній і навчатися тут. Вони вважають що ця справа для них».

У зв’язку із новими інформаціями про діяльність терористів ООН звернулася до всіх країн, котрі підтримують антитерористичну операцію США, провести ревізію банків, заморозити підозрілі рахунки, прислухатися до рекомендацій американських спецслужб щодо арештів екстремістів, підозрюваних у зв’язках з Аль-Каїдою. На сьогодні «чорний список» ООН складається з 311 пунктів, в яких 220 прізвищ найнебезпечніших терористів і біля 90 організацій. Очікується, що експертна група ООН оприлюднить найближчим часом нові інформації про Аль-Каїду і тих, хто її підтримує.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG