Доступність посилання

ТОП новини

У Відні у штаб-квартирі ОБСЄ тривають переговори щодо місії цієї організації в Білорусі


У Відні у штаб-квартирі ОБСЄ тривають переговори щодо місії цієї організації в Білорусі

Прага, 20 грудня 2002 – У Відні у штаб-квартирі ОБСЄ тривають переговори щодо місії цієї організації в Білорусі. Впродовж цього року, коли в ОБСЄ головувала Португалія, вона не спромоглася розв’язати проблему з Консультативно-моніторинговою групою ОБСЄ в Мінську, дипломатичних співробітників якої білоруський президент Олександр Лукашенко оголосив шпигунами та одного за одним вигнав із країни, не дозволяючи відновляти їм візи.

Тепер у Відні розгортується інтрига довкола того, чи встигне Португалія нарешті домовитися з Мінськом про новий мандат місії ОБСЄ в Білорусі, або цим питанням з 1 січня займатиметься новий діючий голова ОБСЄ – міністр закордонних справ Нідерландів, чия позиція щодо Білорусі є значно жорсткішою. Нідерланди, на відміну від Португалії, підтримали спільне рішення Євросоюзу не видавати візи президентові Лукашенкові та ще 7 білоруським чиновникам з приводу конфлікту Мінська з ОБСЄ.

Вже понад тиждень, без вихідних, у Відні йдуть переговори між представниками Португалії та Білорусі. Білоруську делегацію очолює радник президента Олександра Лукашенка з міжнародних питань Ігор Лещеня, який фактично усунув від переговорів посла Білорусі у Відні Віктора Гайсьонка. Перед останнім засіданням Постійної ради ОБСЄ, що відбувалося цього четверга, португальські й білоруські дипломати домовилися, що у Мінську вже з січня почне роботу нова місія ОБСЄ, з новою назвою – просто офіс ОБСЄ у Білорусі – та новим мандатом, який треба підтверджувати щороку. Нинішня Консультативно-моніторингова група ОБСЄ в Мінську має необмежений мандат – ані в часі, ані в діях.

Цікаво, що США впродовж цього року вимагали від діючого голови ОБСЄ – Португалії – негайно розв’язати безпрецедентний конфлікт довкола місії міжнародної організації. Тепер делегація США разом із канадською заблокували на Постійній раді ОБСЄ схвалення рішення про новий офіс у Мінську. Дипломати у Відні кажуть, що це пояснюється надією членів організації з іншої сторони Атлантики на те, що новий голова ОБСЄ – Нідерланди – зможуть вжити рішучіші заходи до режиму Олександра Лукашенка. Голандці, незважаючи на своє головування в ОБСЄ наступного року, не мали сумнівів щодо спільного рішення Євросоюзу не пускати до себе президента Білорусі та його головних міністрів. До речі, це зіпсувало плани Лукашенка знову провести зимову відпустку в австрійських Альпах, де він їздив на лижах на початку цього року. Міністр закордонних справ Білорусі Михайло Хвостов також не може приїхати до Відня, тому що Австрія теж долучилася до заборони на видачу віз.

Сьогоднішнє засідання Постійної ради ОБСЄ знов відклало обговорення білоруської проблеми на понеділок. А наступного тижня у штаб-квартирі ОБСЄ розпочнуться різдвяні канікули. Дипломати кажуть, що США навмисно хочуть передати проблему місії ОБСЄ в Мінську Нідерландам, тому що вони виступають за збереження попереднього мандату місії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG