Доступність посилання

ТОП новини

Різдво у США


Різдво у США

Вашинґтон, 6 січня 2003 – 6 січня православні та греко-католики світу відзначають день народження Христа. Різдво, незалежно від календаря, є для всіх людей великим святом. Відзначають цей день і далеко за межами України.

6 січня є великим днем і для українців у Сполучених Штатах. Як багатонаціональна та багаторелігійна держава, Америка дає своїм громадянам можливості розвивати і зберігати свої національні культури. Православні, греко-католики, євреї, мусульмани, чорношкірі американці зберігають тут свої релігійні традиції.

Для українців в Америці Різдво стало подвійним святом. Люди, як і церкви, розділились. Одні перейшли на новий стиль відзначення Різдва, інші залишаються вірними старим традиціям. Церкви, які продовжують зберігати старий календар, діють у Вашинґтоні, Філадельфії, Клівленді, Чікаго, Нью-Йорку. Українці, що святкують Різво 6 – 7 січня, кажуть, що хочуть зберігати стару українську традицію, дух святості і прагнуть бути в цей день разом із усіма українцями у світі.

Нова, четверта хвиля еміграції до Америки поповнила частину старокалендарників, як їх тут називають.

Звичайно у цей день обовязковими є родинні столи з пісними стравами. Для українців, що живуть в Америці давно, приготувати справжню різдвяну вечерю – це велике досягнення. Приготування трудомістких страв, таких, як вареники чи борщ із грибовими вушками, перетворюється на довгу процедуру. У великих родинах уже за декілька тижнів розписують розклад і обов’язки по приготуванню вечері між членами сім’ї. Часто це роблять ще для того, щоб залучити до святкових приготувань молоде покоління, бо звичайно носіями традицій залишаються старші члени родин.

Іще однією традицією є коляда. Групи колядників також формуються задовго до свят і вже на саме Різдво ходять від родини до родини українців і приносять із собою народні мелодії, гарний спів і дух свята. Прийміть і ви вітання від українців в Америці. Христос Рождається! Славімо Його!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG