Доступність посилання

ТОП новини

Огляд української преси за 10 січня


Огляд української преси за 10 січня

Київ, 9 січня 2003 – “В дійсності він і сучасний, і майбутній. Він-бо, як мало хто, втілив вічні змагання української нації, її духовність і лінію шукання її духовного розвитку в майбутньому, її місію” – ці слова українського політичного та військового діяча Олега Штуля сказані про Олега Ольжича. Про те, як і де закінчився життєвий шлях знаного поета та патріота, розповідає газета “Сільські вісті”. Стаття називається “За Вкраїну його замучили колись...”

Чи не Гердер, великий німець, котрий пророкував Україні майбутнє другої Еллади, назвав двома найбільшими тиранами на землі випадок і час. І все ж тиранія часу, на думку кореспондента газети “Сільські вісті”, проглядає навіть у випадковості більше, аніж якась інша. Що спільного у новорічного привітання українського президента і, скажімо, публікації газети президентської сім’ї “Факти” про загибель від морозів людей у Луцьку, запитує журналіст. І відразу ж відповідає: нічого. Але то тільки на перший погляд, уточнює автор. Довідатися, що ж побачив журналіст при дещо прискіпливішому вивченні взаємозв’язку новорічної промови гаранта і статті в газеті, яка, на думку автора, захищає інтереси президентської родини, можна з публікації “Хто винен?”

“Не варто передавати куті меду, а “справі Кучми” – заполітизованості”. Такою є позиція судді Київського апеляційного суду Юрія Василенка. А доводить її до читачів газета “Україна молода”. Згадуючи рішення Верховного суду про скасування постанови про порушення кримінальної справи проти президента України Кучми, часопис нагадує, що проти Жака Шірака також порушено кримінальну справу, і це не заважає йому перебувати на посаді президента Франції. Хоча й звинувачення на адресу французького керманича значно безкровніші. Приміром, у кримінальному досьє Шірака фігурують з’їдені ним одноосібно (але оплачені з паризької скарбниці) ананаси на суму, що дорівнює 2 мільйонам франків. Це вам не відрізані голови журналістів, зауважує газета, – це всього лише ананаси, до яких має пристрасть “мсьє президент” та його добрий апетит.

Згадується про президента України в ще одній публікації “України молодої”. Точніше, мова йде про маску глави української держави, яку з неблизького зарубіжжя привіз одному зі столичних мешканців його приятель. Про те, яке вона справила враження на пересічних громадян, оповідається в рубриці “Жартома про серйозне”.

Утім, хто сьогодні цікавиться думкою народу? Як стверджує газета “Молодь України”, лише сам народ. Інших, на думку часопису, це не переймає. Кому ж тоді належить влада в так званій демократичній країні? Аби з’ясувати це, а також ставлення до нинішнього уряду, “Молодь України” звернулася до перехожих на столичних вулицях. Ознайомитися з їхніми відповідями можна в статті “А слово про новий уряд”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG