Доступність посилання

ТОП новини

Іспаномовні латиноамериканці стали найчисленнішою меншиною в Сполучених Штатах


Іспаномовні латиноамериканці стали найчисленнішою меншиною в Сполучених Штатах

Нью-Йорк, 24 січня 2003 – У Сполучених Штатах іспаномовні латиноамериканці, або, як їх скорочено називають, латинос, стали найчисленнішою расовою та національною меншиною, випередивши негрів. За даними перепису 2000 року, кількість латинос сягнула тридцяти семи мільйонів осіб – це приблизно на мільйон більше, ніж чорношкірих, чи афроамериканців, як вони себе іноді називають. Представники латинос вважають це поворотним пунктом, історичною подією в розвитку Сполучених Штатів.

Тут у Нью-Йорку таке враження створюється, що латинос нині – усюди. У моїй хаті минулого літа ставили нові вікна. Контрактор, підрядник тобто – білий, а от робітники в нього – хлопці з Еквадору. У нашому місцевому супермаркеті Ей-енд-Пі вантажники, пакувальники продуктів, прибиральники – майже поспіль мексиканці. У фірмі, що займається підрізанням дерев та кущів, босс – білий, італієць Джино, а підручні – пуерторіканець Вальдес і Пабло з Нікарагуа. На кабельному телебаченні в Нью-Йорку – три іспаномовні канали. Існують вони, подібно до всіх інших комерційних каналів, завдяки рекламним оголошенням – значить у латинос і гроші є.

Це приклади, що буквально під рукою. А статистика стверджує, що латинос найбільше полюбляють селитися у південно-західних штатах – це Техас і Каліфорнія, – а також у Нью-Йорку. У цих трьох штатах зосереджено половину усіх іспаномовних у Сполучених Штатах. Щоправда, скільки з них нелегальних іміґрантів – важко підрахувати; вважають, що вельми багато. Лідери латиноамериканської громади переконали земляків узяти участь у перепису незалежно від того, який у кого статус, а хоч би й нелегальний. Мовляв, менше з тим, за коломийською говіркою.

Те, що латинос випередили чорних, вважається до певної міри символом посилення їхнього впливу, поки що – чисельно, а завтра, дивись – і політично. Та що там – завтра: під час передвиборчої президентської кампанії двотисячного року Джордж Буш, тоді ще кандидат від республіканської партії, на мітингах в осередках латинос промовляв іспанською мовою, що він нею вільно володіє.

Отож, за даними перепису, кількість латинос зросла майже на 5 відсотків, а кількість негрів – на півтора. Що ж до білого населення, то воно збільшилося лише на три десятих відсотка і становить 196 мільйонів. Таким чином, із загальної кількості американців, майже 285 мільйонів, латиноамериканці становлять уже 13 відсотків.

Нові цифри, на думку демографів, є показником зростання багатокультурності в американському суспільстві. Невеличкий чисельний розрив між латинос і неграми, як передбачають дослідники, має значно збільшитися в наступні десять років. Головна причина – погіршення економіки у державах Латинської Америки, що служить головною рушійною силою іміґрації до Сполучених Штатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG