Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселі завершилось екстраординарне засідання Північноатлантичної Ради альянсу стосовно забезпечення Туреччини додатковими засобами оборони


У Брюсселі завершилось екстраординарне засідання Північноатлантичної Ради альянсу стосовно забезпечення Туреччини додатковими засобами оборони

Брюссель, 6 лютого 2003 – Цього четверга в брюссельській штаб-квартирі НАТО завершилось екстраординарне засідання Північноатлантичної Ради альянсу стосовно забезпечення Туреччини додатковими засобами оборони. Зокрема, до Туреччини, як зазначив нині в Брюсселі генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон, будуть спрямовані системи протиповітряної оборони “Петріот”. Це рішення було схвалене одностайно усіма членами альянсу. В тому числі Німеччиною й Францією, які до нині відмовлялись підтримувати політику США стосовно Іраку.

“Потяг рушив”, – сказали журналісти після спілкування з генсеком НАТО Джорджем Робертсоном. Він, зокрема, заявив , що під час засідання Північноатлантичної Ради НАТО всі країни – учасниці альянсу без тривалих дебатів дійшли консенсусу щодо американського прохання надати військову допомогу Туреччині. На прохання журналістів уточнити, якою саме буде ця допомога, лорд Робертсон зазначив, що, в першу чергу, це будуть системи протиповітряної оборони “Петріот”. Крім того, генеральний секретар НАТО повідомив журналістам, що нині він розіслав до керівників усіх країн – членів альянсу листи з проханням запропонувати свою допомогу у зміцненні військового потенціалу Туреччини.

Проте найголовнішим досягненням сьогоднішнього дня, вважає більшість брюссельських аналітиків, стало те, що опозиціонери планів США стосовно Іраку – Німеччина й Франція – врешті-решт дали згоду на спільну розробку плану дій щодо Іраку. План дій буде ухвалюватись, зазначив Джордж Робертсон, найближчими днями. Коли саме? – попросили уточнити журналісти. – Ну, щонайпізніше у понеділок, – відповів генеральний секретар НАТО.

Стосовно того, як Джордж Робертсон оцінює доповідь держсекретаря США Коліна Пауелла в Організації Об’єднаних Націй, то генсек альянсу вважає, що вона досить переконлива і справді засвідчує небезпеку з боку Саддама Хусейна.

Така налаштованість Джорджа Робертсона не залишила сумнівів стосовно того, що НАТО не на жарт, а серйозно готується до бойових дій у Перській затоці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG