Доступність посилання

ТОП новини

Учора Народна рада – парламент Словацької Республіки – висловив згоду відрядити спеціальний військовий підрозділ до Перської затоки


Учора Народна рада – парламент Словацької Республіки – висловив згоду відрядити спеціальний військовий підрозділ до Перської затоки

Прага, 7 лютого 2003 – Голосування у словацькому парламенті було напруженим і до останньої хвилини залишалось не зовсім ясним, яким буде його результат. І все ж у відношенні 81 голос ’’за’’, 54 – ’’проти’’ було ухвалено, що Словаччина стане на бік міжнародної коаліції й направить свій спеціальний військовий підрозділ до Перської затоки. Не приховував свого задоволення з приводу ухваленого рішення прем’єр уряду Словаччини Міклулаш Дзурінда: «Я безмежно радий, що Народна рада вистояла в цьому тяжкому випробуванні й що вона цей іспит здала».

Члени словацького парламенту погодились з тим, щоб у випадку використання зброї масового знищення або якщо підозри щодо цього підтвердяться, їхній військовий підрозділ взяв участь в оборонних та гуманітарних акціях. Одночасно вони дали згоду на участь підрозділу у військових операціях, але лише за умови наявності мандату ООН.

Серед тих, хто голосував проти ухвали, був голова словацького парламенту Павол Грушовскі, який так пояснив свій крок: «Ось причина. Я зважив всі застереження, що маю у свідомості, й дійшов такого внутрішнього рішення – не бачу аргументів до того, щоб цей конфлікт вирішувати війною».

Збройні сили Словаччини готові вислати до Перської затоки спеціальний підрозділ протихімічної оборони. До його складу входить 65 високопрофесійних військових – добровольців, які разом із чеськими хіміками створять один підрозділ. Планується, що словацькі військові виїдуть до Перської затоки ще до кінця лютого. Перед від’їздом вони проведуть спільні навчання з чеськими колегами на теренах Чеської Республіки.

Сьогодні до Словаччини з офіційним візитом прибув міністр закордонних справ Ірану Камаль Харазі. Однією з головних тем переговорів було становище навколо ірацької кризи. Зокрема, Камаль Харазі наголосив: «Ми не маємо наміру брати участь у війні. Це наша головна позиція, і не тільки іранська, але й інших країн цього регіону. Ось чому на Стамбульській конференції всі погодились з тим, що війни потрібно уникнути».

Сьогодні в Братиславі словацька та іранська сторони підписали також міжвідомчий меморандум взаєморозуміння й обговорили низку питань двосторонніх відносин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG